Ο αριθμός εμπορευματοκιβωτίων «έσπασε» το φράγμα των 50 εκατ.

Ο αριθμός εμπορευματοκιβωτίων «έσπασε» το φράγμα των 50 εκατ.

160
Ο αριθμός εμπορευματοκιβωτίων «έσπασε» το φράγμα των 50 εκατ.

Σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έχει διαμορφωθεί ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων, ως απόρροια της παραγωγής που ακολούθησε μετά τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Loadstar, το 2021 προστέθηκαν στον διαθέσιμο «στόλο» containers 7,2 εκατ. TEUs, που συνιστά αριθμό ρεκόρ.

Η προσθήκη των 7,2 εκατ. οδήγησε τον συνολικό αριθμό containers παγκοσμίως να ξεπεράσει τα 50 εκατ. Σύμφωνα με δεδομένα της Alphaliner, ο παγκόσμιος στόλος containerships διαθέτει μεταφορική ικανότητα που ξεπερνά τα 25 εκατ. TEUs.

Συνεπώς, το γεγονός ότι υπήρξε ανάγκη για παραγωγή περισσότερων containers καταδεικνύει τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ενώ είθισται εκατομμύρια TEUs να απαντώνται στις χερσαίες εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι εμφανές πως οι καθυστερήσεις σε λιμένες, τόσο αναφορικά με την παράδοση εμπορευμάτων όσο και με την απομάκρυνσή τους από τους λιμένες, μειώνουν τα διαθέσιμα containers.

Τέλος, επικαλούμενο αναλυτές της VesselsValue, το The Loadstar υπογραμμίζει πως το 2022 εκτιμάται ότι θα προστεθούν στον «στόλο» containers μεταξύ 4,5 και 4,8 εκατ. TEUs, που θα συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ιστορικά, έπειτα από εκείνη του 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.