Γ. Αγγελόπουλος ή Μ. Τραυλού: Μία ημέρα πριν από τις πολυσυζητημένες εκλογές...

Γ. Αγγελόπουλος ή Μ. Τραυλού: Μία ημέρα πριν από τις πολυσυζητημένες εκλογές στην ΕΕΕ

3616
Γ. Αγγελόπουλος ή Μ. Τραυλού: Μία ημέρα πριν από τις πολυσυζητημένες εκλογές στην ΕΕΕ

H ημέρα που όλοι συζητούν εδώ και καιρό επιτέλους έφτασε. Η νέα εποχή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών διαφαίνεται εντούτοις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού οι αρχαιρεσίες για το νέο 30μελές ΔΣ που θα διεξαχθούν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου αποτελούν εφαλτήριο για μια διαφορετική τάξη πραγμάτων.

Είναι βέβαιο το νέο προεδρείο θα πρέπει να αναλάβει άμεσα μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Σε ένα ομιχλώδες σκηνικό, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θητεία του νέου ΔΣ θα είναι σίγουρα απαιτητική: σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τόσο τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και η επιμονή των Βρυξελλών ως προς την παρακολούθηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, κυρίως στα κράτη της Μεσογείου, γεννούν προβληματισμούς. Ως προς τις σχέσεις με το ελληνικό κράτος, η ανάγκη για στήριξη του εθνικού νηολογίου, για την ανέλιξη της ναυτικής εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα απαιτεί όχι μόνο οραματική διάθεση αλλά και συστηματικούς χειρισμούς.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι

Για τη θέση του νέου προέδρου υπάρχουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες:

Ο Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος, μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, επιθυμεί να συνεχιστεί η παράδοση της ΕΕΕ κατά την οποία ο αντιπρόεδρος, μετά από μια επιτυχημένη θητεία στη συγκεκριμένη θέση, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου. Οι συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν ως έναν «gentleman» που συνεχίζει, με το υψηλό του ήθος, την παράδοση της ευποιίας των προγόνων του. Μαζί με τον αδελφό του έχουν αναλάβει σημαντικές και πολυεπίπεδες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με επιτυχία. Θερμός υποστηρικτής του ελληνικού νηολογίου και του Έλληνα ναυτικού, πλαισιώνεται από αρκετούς νέους εφοπλιστές και πλοιοκτήτες, αλλά και από έμπειρους πρωταγωνιστές του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν, που επιθυμούν διαφάνεια και συλλογική εγρήγορση από τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησής τους.

Η Μελίνα Ν. Τραυλού είναι επίσης υποψήφια για την ίδια θέση. Μέχρι πρόσφατα γραμματέας της ΕΕΕ, θεωρείται μια εξαιρετικά επιτυχημένη και δραστήρια επιχειρηματίας. Η εταιρεία της ακολουθεί σύγχρονα πρότυπα διοίκησης και εφαρμόζει πρωτοποριακές τακτικές σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, με διεθνή αναγνώριση. Γνωρίζει τα εθνικά θέματα, αφού είναι επί σειρά ετών μέλος στα προεδρεία της ΕΕΕ και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Κατέχει καλά και τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος των Μαλτέζων εφοπλιστών, με παρουσία στην ECSA και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι αναμενόμενο, λόγω του δυναμικού και αξιόλογου προφίλ της, η κυρία Τραυλού υποστηρίζεται επίσης από πολύ σημαντικούς εφοπλιστικούς Οίκους, με μακροχρόνια εκπροσώπηση στην ΕΕΕ. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΕΕ.

Είναι σαφές ότι το εκλεκτορικό σώμα της ΕΕΕ δεν είχε από το 1974 αντιμετωπίσει παρόμοια διλημματική κατάσταση, αφού συνήθως ο τελικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ήταν ένας.

Οι πολυσυζητημένες εκλογές των επόμενων δύο ημερών

Τα μέλη της ΕΕΕ με δικαίωμα ψήφου θα επιλέξουν αύριο Τετάρτη το νέο ΔΣ. Το πολυπληθές σώμα που θα ψηφίσει μετά τη Γενική Συνέλευση στο Μέγαρο Μουσικής θα επιλέξει δηλαδή αρχικά τα 30 νέα μέλη του ΔΣ.

Σε αυτό όμως το πρώτο επίπεδο, τα μέλη της ΕΕΕ την Τετάρτη φαίνεται ότι θα… δυσκολευτούν να επιλέξουν ανάμεσα στους 42 υποψήφιους συναδέλφους τους, οι οποίοι και θα τους εκπροσωπήσουν: πολλά σημαντικά ονόματα με επιτυχημένη δράση στην ΕΕΕ αλλά και στο ναυτιλιακό επιχειρείν θέτουν ξανά υποψηφιότητα. Νέα ονόματα που δεν έχουν διατελέσει στο παρελθόν μέλη του ΔΣ, εμφανίζονται επίσης με ένα δυναμικό παρών. Από τις νέες υποψηφιότητες, σε μια πρώτη ανάγνωση διακρίναμε 16 (στους 42 υποψήφιους) που θέτουν τον εαυτόν τους στην κρίση των συναδέρφων τους: ανάμεσα στα επίλεκτα ονόματα είναι η Μαρία Ι. Αγγελικούση, ο Βασίλης Μπακολίτσας, η Σεμίραμις Σ. Παληού, ο Νικόλαος Κ. Μαρτίνος, ο Δημήτριος-Φρανκ Σαρακάκης, ο Γεώργιος Μαργαρώνης, ο Γεώργιος Καραγεωργίου, ο Αλέξανδρος Π. Παππάς, η Μαρία Φραγκίστα, ο Γεώργιος Γιουρούκος, ο Φίλιππος Ευσταθίου, ο Βασίλης Λαλιώτης, η Άννα Λουδάρου, ο Δημήτρης Μ. Λως, η Κατερίνα Μποδούρογλου, ο Νικόλαος Α. Χατζηγιάννης.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που παρουσιάζεται από την εφοπλιστική κοινότητα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΔΣ και το παρήγορο είναι ότι η νέα γενιά του εφοπλισμού αναλαμβάνει πλέον μια δυναμική διάθεση για συνεργασία. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών έχουν επιτυχημένη δράση σε διεθνή όργανα εκπροσώπησης και ένα ικανότατο επιχειρηματικό προφίλ. Είναι επίσης θετικό το ότι αρκετές γυναίκες επιχειρηματίες ‒οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά‒ ενδιαφέρονται για τη συλλογική εκπροσώπηση, αντανακλώντας τα σύγχρονα ρεύματα και τις τάσεις της κοινωνίας και της πολιτικής.

Η σημαντικότητα των επικείμενων εκλογών αντανακλάται στην εγγραφή πολλών… πλοίων!

Η επιλογή των 30 νέων μελών είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού την τελική επιλογή για τις θέσεις του προεδρείου θα τη λάβει το νέο ΔΣ στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πολλοί φαίνεται να είναι προβληματισμένοι, διότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν όλα τα εχέγγυα να επιτύχουν τους υψηλούς στόχους που θέτουν οι συνάδελφοί τους.

Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα μια νέα αρχή για το κορυφαίο συλλογικό όργανο του ελληνικού εφοπλισμού. Πολλοί πλοιοκτήτες και εφοπλιστές «έγραψαν» πλοία τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να στηρίξουν την ΕΕΕ αλλά και για να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα (ως γνωστόν, ανάλογα με τον εγγεγραμμένο στην ΕΕΕ αριθμό πλοίων και σε συνάρτηση με τη χωρητικότητά τους, ο εκλογέας έχει περισσότερες ψήφους). Σε μια εποχή που επικρατεί διεθνώς αδιαφορία για τη θεσμική εκπροσώπηση, την πολιτική και τα κοινά, το ενεργό ενδιαφέρον τόσων σημαντικών ονομάτων αλλά και δυναμικών νέων ανθρώπων αποδεικνύει την επιδίωξη πολλών εφοπλιστών για συλλογική-κοινή δράση και διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Πολλοί θεωρούν ότι οι επιτροπές της ΕΕΕ θα αναλάβουν έναν συστηματικό ρόλο και η πολύ καλά ήδη στελεχωμένη γραμματεία θα υποστηρίξει με τις τεχνοκρατικές γνώσεις και την εμπειρία των στελεχών της τη στρατηγική που θα θέσει το νέο 30μελές ΔΣ.

Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους αύριο. Η ναυτιλιακή κοινότητα προσμένει μια επιτυχημένη και καινοτόμο θητεία από το νέο ΔΣ. Όπως ανέφερε ο αείμνηστος Ανδρέας Γ. Λαιμός, κύριο χαρακτηριστικό και γνώρισμα της ΕΕΕ είναι η «Ένωση».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.