«Ακλόνητα» τα κέρδη των liner εταιρειών και το 2022

«Ακλόνητα» τα κέρδη των liner εταιρειών και το 2022

88
«Ακλόνητα» τα κέρδη των liner εταιρειών και το 2022

O ταχύτατα αυξανόμενος πληθωρισμός, οι κλυδωνισμοί στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα η Drewry να εκτιμά πλέον σε ανάλυσή της ότι η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων φέτος θα αυξηθεί κατά 4,6%. Η αμέσως προηγούμενη εκτίμηση της Drewry έκανε λόγο για αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή λιμάνια κατά 5,2%.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές επιδόσεις των θαλάσσιων μεταφορέων δεν διαφαίνεται ότι θα επηρεαστούν, τονίζει η Drewry. Συγκεκριμένα, ο οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι η αθροιστική αύξηση των εσόδων των liner εταιρειών θα καταγράψει αύξηση κατά παραπάνω από 15% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις τους το 2023 θα ξεπεράσουν τα $500 δισ. για πρώτη φορά. Άλλωστε, τα κέρδη EBIT των liner εταιρειών το Q3 του 2021 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και άγγιξαν τα $70,9 δισ., όταν ακριβώς έναν χρόνο πριν τα αντίστοιχα κέρδη έφταναν στα $7,6 δισ. Για το 2022, η Drewry εκτιμά ότι τα EBIT των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία γραμμών θα αγγίξουν τα $200 δισ.

Κινητήριος μοχλός για τους ναύλους και άρα για την κερδοφορία των εταιρειών παραμένει η συμφόρηση, σύμφωνα με την Drewry, η οποία εκτιμά ότι η εφοδιαστική κρίση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.