Εκτόξευση της ζήτησης χαλκού μακροπρόθεσμα;

Εκτόξευση της ζήτησης χαλκού μακροπρόθεσμα;

66
Εκτόξευση της ζήτησης χαλκού μακροπρόθεσμα;

Περί επικείμενης αδυναμίας επίτευξης ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς χαλκού προειδοποιούν επενδυτές, βάσει πρόσφατου δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα, οι ήδη εκμεταλλεύσιμες περιοχές εξόρυξης πλησιάζουν τα μέγιστα επίπεδα παραγωγής τους, ενώ οι νέες ανακαλύψεις είναι σπάνιες. Συνεπώς, καθώς ο χαλκός εκτιμάται πως θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση μοιραία θα ξεπεράσει την προσφορά.

Ειδικότερα, ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτενώς στην υψηλή τεχνολογία, στις τηλεπικοινωνίες, στα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας αλλά και στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Οπότε, πέραν της κρισιμότητάς του σε μια οικονομία εντάσεως τεχνολογίας, θα αποτελέσει και αναντικατάστατο σύμμαχο με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, επί του παρόντος, πρωταγωνίστριες χώρες στην παραγωγή χάλυβα είναι μεταξύ άλλων η Χιλή, το Περού και η Αυστραλία, ωστόσο μελλοντικά οι χώρες της Αφρικής ενδέχεται να εισέλθουν δυναμικά στην εν λόγω αγορά. Άλλωστε, η αφρικανική ήπειρος είναι «πλούσια» σε φυσικούς πόρους, ανεκμετάλλευτους αλλά και ανεξερεύνητους σε σημαντικό βαθμό.

Τέλος, προκειμένου να επέλθει η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, επενδυτές εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να εγκριθούν νέα projects εξερεύνησης χαλκού και τεχνολογιών εξόρυξής του.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.