Ούριος άνεμος για τα Panamaxes οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας

Ούριος άνεμος για τα Panamaxes οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας

227
Ούριος άνεμος για τα Panamaxes οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας

Οι εκτιμήσεις για ενίσχυση των βραζιλιάνικων εξαγωγών σόγιας προς την Κίνα αναμένεται να παράσχουν στήριξη στα πλοία μεταφοράς και συγκεκριμένα στα Panamaxes, τα οποία εξυπηρετούν τις εν λόγω διαδρομές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Βραζιλίας, το πρώτο μισό του Ιανουαρίου οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τους μόλις 17.500 τόνους πέρυσι, φέτος οι εν λόγω ροές διαμορφώθηκαν στους 1,24 εκατ. τόνους έως τις 16 Ιανουαρίου.

Η πλειονότητα των εξαγωγών είχαν προορισμό την Κίνα. Εάν οι εξαγωγές σόγιας από τη χώρα της Νότιας Αμερικής συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, πιθανώς εντός Ιανουαρίου να ξεπεράσουν τους 3 εκατ. τόνους. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές η καλλιέργεια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα του συνηθισμένου, παρά το γεγονός ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα ήταν έντονες.

Η Βραζιλία πέρυσι εξήγαγε 86,1 εκατ. τόνους σόγιας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Το 70% είχε προορισμό την Κίνα, η οποία ωστόσο μείωσε τις συνολικές της εξαγωγές κατά 14%, στους 84,8 εκατ. τόνους, συγκριτικά με το 2020, λόγω της αύξησης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας σε έκθεσή του εκτιμά ότι οι εν λόγω εξαγωγές θα αγγίξουν τους 90 εκατ. τόνους για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Το International Grains Council, στην τελευταία έκθεσή του, εκτιμά ότι το παγκόσμιο εμπόριο σόγιας θα φτάσει στους 167 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.