Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την Κίνα με… τις ευλογίες των ΗΠΑ

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την Κίνα με… τις ευλογίες των ΗΠΑ

115
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την Κίνα με… τις ευλογίες των ΗΠΑ

Σε έτος ρεκόρ για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας αναδείχθηκε το 2021. Συγκεκριμένα, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη σημείωσε ρεκόρ πλεονάσματος ίσο με $673,4 δισ., βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Σημαντικό ρόλο στο πλεόνασμα διαδραμάτισαν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με το πλεόνασμα να ανέρχεται στα $39,2 δισ. τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως θα καταγραφεί μείωση των εξαγωγών της Κίνας την ερχόμενη περίοδο, καθώς η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί, ενώ τα αυξημένα κόστη πλήττουν τους εξαγωγείς. Την ίδια ώρα, αναλυτές υπογραμμίζουν πως καταγράφεται ελάττωση στις εισαγωγές της Κίνας, η οποία ίσως επιβραδύνει την αύξηση της κινεζικής οικονομίας στο 5,2% για το 2022.

Ένα εκ των εμπορευμάτων των οποίων οι κινεζικές εισαγωγές κατέγραψαν πτώση το 2021 ήταν το πετρέλαιο. Οι ετήσιες εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου της Κίνας μειώθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία 20 έτη. Η πτώση ήταν της τάξης του 5,4%, υποχωρώντας από τους 542 εκατ. τόνους το 2020 στους 513 εκατ. τόνους το 2021.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι μικρή πτώση κατεγράφη και στις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος σε ετήσια βάση, απόρροια των πολιτικών του Πεκίνου αναφορικά με την παραγωγή χάλυβα, με επίκεντρο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κίνας. Όσον αφορά την πορεία των κινεζικών εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος το 2022, αναλυτές θεωρούν πως θα καθοριστούν από την πολιτική που θα ακολουθήσει το Πεκίνο για τον χάλυβα εντός του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.