Containerships: Η αγορά χρονοναυλώσεων στο προσκήνιο

Containerships: Η αγορά χρονοναυλώσεων στο προσκήνιο

179
Containerships: Η αγορά χρονοναυλώσεων στο προσκήνιο

Η ναυλαγορά των containerships παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Όπως αναφέρει ο οίκος αναλύσεων και συγκριτικής αξιολόγησης Xeneta, η αυξημένη ζήτηση ενόψει της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και η λιμενική συμφόρηση συντελούν στη διατήρηση της spot αγοράς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι ναύλοι στα δρομολόγια με αφετηρία την Άπω Ανατολή καταγράφουν περαιτέρω άνοδο. Ενδεικτικά, οι ναύλοι για ταξίδια από την Άπω Ανατολή στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, οι ναύλοι από τη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ προς την Άπω Ανατολή καταγράφουν μειώσεις, ωστόσο παραμένουν άνω των προ πανδημίας επιπέδων.

Το γεγονός πως η spot αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα ευνοεί ταυτόχρονα την αγορά χρονοναυλώσεων μεγάλης διάρκειας. Όπως υπογραμμίζει η Xeneta, τα συμβόλαια στην εν λόγω αγορά θα αυξηθούν, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες προσπαθούν να διασφαλίσουν υψηλά έσοδα ενώ οι ναυλωτές να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χωρητικότητα στα πλοία.

Παράλληλα, στην εβδομαδιαία έκθεσή της (6-12/1), η Drewry επισημαίνει ότι κατεγράφη περαιτέρω άνοδος του δείκτη WCI (World Container Index) κατά 1,4% σε εβδομαδιαία βάση, στα $9.544,7 ανά FEU. Ο δείκτης παραμένει σε κατά 82% υψηλότερα επίπεδα έναντι ενός έτους πριν. Τέλος, βάσει της Drewry, οι ναύλοι θα οδηγηθούν σε άνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Φωτό: Karsten Wachtmann/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.