Στο επίκεντρο νέων ναυτιλιακών επενδύσεων η Μαλαισία

Στο επίκεντρο νέων ναυτιλιακών επενδύσεων η Μαλαισία

85
Στο επίκεντρο νέων ναυτιλιακών επενδύσεων η Μαλαισία

Επενδυτικά σχέδια αξίας περίπου $179 εκατ. ανακοίνωσε το λιμάνι Tanjung Pelepas (PTP) της Μαλαισίας, στον απόηχο του ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που σημείωσε το 2021. Συγκεκριμένα, το εν λόγω λιμάνι συνιστά το πρώτο στη Μαλαισία του οποίου η ετήσια διακίνηση ξεπερνά τα 11 εκατ. TEUs (11,2 εκατ.). Επί του παρόντος, το λιμάνι δύναται να διαχειριστεί έως και 11,5 εκατ. TEUs τον χρόνο, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων υποδομών που ανακοινώθηκαν η διαχειριστική του ικανότητα θα αυξηθεί στα 12,5 εκατ. TEUs εντός των επόμενων έξι μηνών.

Σημειώνεται πως το PTP συνιστά κοινοπραξία του μαλαισιανού ομίλου MMC και της ολλανδικής APM Terminals. Η APM Terminals προέβη σε αρκετές επενδύσεις εντός του 2021, συμπεριλαμβανομένων δύο επενδύσεων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την εκκίνηση νέας εγκατάστασης στον λιμένα Kalundborg της Δανίας και την υπογραφή συμφωνίας για νέο τερματικό στον λιμένα Rijeka της Κροατίας.

Παράλληλα, ο CEO της APM Terminals, Morten Engelstoft, δήλωσε ότι οι τάσεις που θα απασχολήσουν τους λιμένες το 2022 θα είναι η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία, η υιοθέτηση των οποίων επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Πέραν αυτών, σημαντική τάση θα αποτελέσει και η απανθρακοποίηση των λιμενικών logistics.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον της Shell στη Μαλαισία. Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός κολοσσός θα συνεργαστεί με τη μαλαισιανή Petronas, με επίκεντρο τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα (carbon capture and storage – CCS), τεχνολογία η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος στη ναυτιλία.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.