Πονοκέφαλος για το διεθνές εμπόριο οι περιορισμοί στον λιμένα του Ningbo

Πονοκέφαλος για το διεθνές εμπόριο οι περιορισμοί στον λιμένα του Ningbo

294
Πονοκέφαλος για το διεθνές εμπόριο οι περιορισμοί στον λιμένα του Ningbo

Οι πρόσφατες καθυστερήσεις στους χρόνους φορτοεκφόρτωσης στον λιμένα του Ningbo στην Κίνα προκαλούν πονοκεφάλους στους διεθνείς αναλυτές και κυρίως στους οικονομικούς κύκλους Ανατολής και Δύσης. Ως γνωστόν, στον λιμένα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί ως προς τις μετακινήσεις σε όλους τους εργαζομένους, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής.

Οι συνεχιζόμενες αυστηρές πολιτικές της Κίνας για την εξάλειψη της Covid-19 θα μπορούσαν να διαταράξουν σε επικίνδυνο βαθμό το εμπόριο αγαθών, αξίας 4 δισ. δολαρίων, όπως μάλιστα επισήμανε η Russell Group. Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε διακοπή στις μεταφορές εμπορευμάτων πριν από την Κινεζική Σεληνιακή Πρωτοχρονιά θα κλονίσει ανεπανόρθωτα το εμπόριο μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ανάλυση του βρετανικού οίκου βασίστηκε στα αγαθά που θα εξάγονταν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 8 Ιανουαρίου από τον κινεζικό λιμένα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις μία εβδομάδα καθυστερήσεων θα οδηγήσει στην καθυστέρηση των παραδόσεων προϊόντων ένδυσης αγοραστικής αξίας 125 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Τον περασμένο Αύγουστο, οι περιορισμοί που οι κινεζικές αρχές είχαν επιβάλει στους εργαζομένους για να «μετριάσουν» την πανδημία κόστισαν στο διεθνές εμπόριο 162 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Το Ningbo είναι ένα σημαντικότατο λιμάνι για τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ειδικά για τις πολυεθνικές στον χώρο του αθλητισμού και του ιματισμού.

Φωτό: Alex Plavevski/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.