South African Airways – Kenya Airways: Η συμφωνία που αλλάζει το τοπίο...

South African Airways – Kenya Airways: Η συμφωνία που αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών στην Αφρική 

134
South African Airways – Kenya Airways: Η συμφωνία που αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών στην Αφρική 

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τις αεροπορικές μετακινήσεις στην Αφρική, καθώς ο «γάμος» των Kenya Airways και South African Airways μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη εκδήλωση ο Κενυάτης πρόεδρος Uhuru Kenyatta ανακοίνωσε ότι οι δύο αερομεταφορείς θα ενοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία, την Pan-African Airline. Η νέα ενοποιημένη εταιρεία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2023.

Η συνεργασία των Kenya Airways και South African Airways έρχεται σε μια περίοδο όπου και οι δύο εταιρείες αναζητούν τρόπους να επεκτείνουν το δίκτυό τους, ενώ οι απώλειές τους από τον αντίκτυπο της πανδημίας είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Kenyatta, η ενοποίηση «θα ενισχύσει τον τουρισμό, το εμπόριο και την κοινωνική επαφή, ενώ θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ηπειρωτική ολοκλήρωση».

Κύκλοι της βιομηχανίας τονίζουν ότι οι δύο αερομεταφορείς αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και πριν από την πανδημία, συνεπώς η συγχώνευσή τους αποτελεί μονόδρομο. Μεγάλο ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το τι θα σημάνει αυτή η κίνηση για τα δίκτυα συνεργασίας των δύο εταιρειών ‒ η South African Airways είναι μέρος της Star Alliance, ενώ η Kenya Airways ανήκει στη SkyTeam.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα του Reuters τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά για συνεργασία, που στόχο έχει την αναδιοργάνωση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών σε ένα οικοσύστημα που θα καταστήσει τον κλάδο των αερομεταφορών της Νότιας Αφρικής και της Κένυας περισσότερο ανταγωνιστικό».

Φωτό: Nic Bothama/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.