2021: Τα highlights της διεθνούς ναυτιλίας

2021: Τα highlights της διεθνούς ναυτιλίας

168
2021: Τα highlights της διεθνούς ναυτιλίας

Η χρονιά που φεύγει θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της για την εμπορική ναυτιλία. Ο αντίκτυπος της πανδημίας άλλαξε άρδην το status quo των αγορών, φέρνοντας χαμόγελα για τις επιμέρους ναυλαγορές των bulkers και containerships.

Πέραν όμως των συνθηκών που διαμόρφωσαν τις ναυλαγορές το 2021, άξια αναφοράς είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τεχνολογικές εξελίξεις σε επίπεδο ναυπηγήσεων και ανάπτυξης ναυτιλιακού εξοπλισμού είναι εντυπωσιακές.

Στο κοινωνικό μέτωπο, οι προκλήσεις για τους ναυτικούς ήταν πολλές και σημαντικές, παρά το γεγονός ότι υπήρξε βελτίωση στο ζήτημα των αλλαγών πληρωμάτων συγκριτικά με τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίχτηκε το 2020.

Έντονη ήταν η χρονιά και στο γεωπολιτικό μέτωπο, με τη ναυτιλία να επηρεάζεται, όπως πάντα, είτε θετικά είτε αρνητικά από τις εύθραυστες διεθνείς σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ποντοπόρος ναυτιλία ήταν παρούσα και συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να συνεχιστεί αδιάλειπτα το εμπόριο και οι κοινωνίες να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα «απόνερα» της Covid. Ποια ήταν όμως τα γεγονότα που επηρέασαν, διαμόρφωσαν και ίσως συγκλόνισαν τον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας; Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν παρακάτω ορισμένα από τα highlights για τα οποία το 2021 θα μνημονεύεται από τον μελλοντικό ναυτιλιακό ερευνητή, αναλυτή και ιστορικό.

16 Φεβρουαρίου: Νέο ρεκόρ για τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο

Για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος άνω των 100 gt ξεπερνά τα 100.000 πλοία, σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research. Ο μέρος όρος ηλικίας των 100.001 εμπορικών πλοίων είναι τα 21,7 έτη, ενώ η μέση χωρητικότητα αγγίζει τα 21.355 dwt.

18 Φεβρουαρίου: Επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού

Οι ΗΠΑ εντάσσονται και πάλι επίσημα στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δίνοντας νέα πνοή στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει δραστικές μειώσεις στις εκπομπές τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

1 Μαρτίου: H πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του ΠΟΕ

Η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι επίσης η πρώτη επικεφαλής του Οργανισμού προερχόμενη από την Αφρική. Η Οκόντζο-Ιουεάλα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε σε δύο πανεπιστήμια με κύρος: το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Χάρβαρντ.

24 Μαρτίου: Το γιγαντιαίο Ever Given «κολλάει» στο Σουέζ

Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα θα γίνει μάρτυρας ενός πρωτοφανούς περιστατικού. Το containership «Ever Given» προσαράζει στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ναυτιλιακή κίνηση στη σημαντική πλωτή οδό για περίπου μία εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων πλοίων στη διώρυγα έφτασε τα 422 πλοία, ενώ οι καθυστερήσεις στη μεταφορά εμπορευμάτων ήταν μεγάλες. Εν τέλει, στις 3 Απριλίου περνούν και τα τελευταία 61 πλοία που ήταν σε αναμονή στη διώρυγα.

31 Μαρτίου: Mega συγχώνευση στα δεξαμενόπλοια

Δύο εκ των κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως, οι International Seaways Inc. και Diamond S Shipping Inc., ανακοινώνουν τη συμφωνία συγχώνευσης μέσω ανταλλαγής μετοχών. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων σε αριθμό πλοίων και την τρίτη μεγαλύτερη σε dwt εισηγμένη στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Η ενοποιημένη εταιρεία θα έχει συνδυαστικό στόλο 100 πλοίων, έσοδα άνω του $1 δισ. και θα απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζομένους.

17 Απριλίου: Η Μόσχα ανακοινώνει το κλείσιμο του Στενού του Κερτς

H Ρωσία ανακοινώνει ότι κλείνει το στρατηγικής σημασίας Στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ, έως και τον Οκτώβριο. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

24 Απριλίου: Υποβρύχιο βυθίζεται στα ανοιχτά του Μπαλί

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας ανακοινώνει ότι εντοπίζεται το υποβρύχιο που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Μπαλί, επιβεβαιώνοντας ότι και τα 53 μέλη του πληρώματός του είναι νεκρά.

7 Μαΐου: Κυβερνοεπίθεση στον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς βενζίνης των ΗΠΑ

Η κυβερνοεπίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, θα διακόψει τη μεταφορά ενεργειακών αγαθών. Η αμερικανική κρατική διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής άρσης του Jones Act. Η επαναλειτουργία του αγωγού θα έρθει έξι ημέρες μετά. Βραχυπρόθεσμα, οι ναύλοι για τα MR tankers μεταφοράς βενζίνης και jet fuel από την Ευρώπη στις ΗΠΑ θα αυξηθούν σημαντικά.

 20 Μαΐου: Έκρηξη και πυρκαγιά στο «X-Press Pearl»

Tο containership «X-Press Pearl» τυλίγεται στις φλόγες κοντά στο λιμάνι του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα. Η χώρα ανακοινώνει τη χειρότερη οικολογική καταστροφή, καθώς τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στη θάλασσα.

24 Ιουνίου: Το μεγαλύτερο LPG carrier διπλού καυσίμου στον κόσμο

Η ΕΧΜΑR ανακοινώνει την παραλαβή του χωρητικότητας 88.000 κ.μ. LPG carrier «Flanders Innovation» από το ναυπηγείο Jiangnan στην Κίνα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο LPG carrier διπλού καυσίμου παγκοσμίως.

15 Ιουλίου: Ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πλοίου μεταφοράς LPG στον κόσμο

H Hyundai Samho Heavy Industries (HSHI), θυγατρική της Hyundai Heavy Industries (HHI), ολοκληρώνει τη ναυπήγηση του πλοίου μεταφοράς LPG «Bellavista Explorer», του μεγαλύτερου πλοίου της κατηγορίας του στον κόσμο.

24 Αυγούστου: Νέο ρεκόρ για την αξία του εμπορικού στόλου

Νέο ρεκόρ αγγίζει η αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου εν μέσω ισχυρής ανάπτυξης των επιμέρους αγορών των bulkers και των containerships. Πιο συγκεκριμένα, η αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου κινείται πλέον στα $1,2 τρισ., σύμφωνα με την Clarksons Research Services.

2 Σεπτεμβρίου: Εταιρείες λιανικής ναυλώνουν πλοία

Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για τη μεταφορά τελικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς περιορισμούς που τέθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, επιβαρύνουν σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία διάφορων εταιρειών λιανικής πώλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΙΚΕΑ προχωρά σε ναύλωση πλοίων αλλά και σε αγορά δικών της εμπορευματοκιβωτίων. Οι κινήσεις αυτές επικεντρώνονται στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας. Αργότερα, το παράδειγμα της IKEA θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του κλάδου.

30 Σεπτεμβρίου: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αγοραπωλησίες πλοίων

Με σπασμένα τα φρένα κινούνται οι αγοραπωλησίες πλοίων, καθώς, σχεδόν τρεις μήνες πριν ολοκληρωθεί το έτος, οι συμφωνίες στον κλάδο είναι ήδη πολύ υψηλότερες συγκριτικά με το 2020.

Σύμφωνα με δεδομένα της Clarkson Research Services, 114 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια τις πρώτες 38 εβδομάδες του 2021, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ αγοραπωλησιών πλοίων ήταν το 2020 (101,5 εκατ. dwt) και πριν από αυτό το 2007 (92 εκατ. dwt).

4 Οκτωβρίου: 2.433 bulkers περιμένουν να δέσουν στα διεθνή λιμάνια

Η λιμενική συμφόρηση αγγίζει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και στις 4 Οκτωβρίου ο αριθμός των bulkers που περιμένουν να δέσουν σε διεθνή λιμάνια ανέρχεται σε 2.433.

15 Οκτωβρίου: Γεγονός η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ

Η Navios Maritime Partners L.P. ανακοινώνει την απόκτηση της Navios Maritime Acquisition Corporation, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

24 Οκτωβρίου: Η μεγάλη πυρκαγιά στο «Zim Kingston»

Πυρκαγιά ξεσπά στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Zim Kingston», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά των καναδικών ακτών στον Ειρηνικό.

2 Νοεμβρίου: COP26: Η πρόταση 14 χωρών για αυστηρότερους κλιματικούς στόχους για τη ναυτιλία

Στο επίκεντρο της COP26 βρίσκεται η ναυτιλία, καθώς 14 χώρες θέτουν ως στόχο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας για τον κλάδο έως το 2050. Σημειώνεται πως η πρόταση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Δανίας. Μεταξύ άλλων την υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Παναμάς αλλά και οι Νήσοι Μάρσαλ.

21 Δεκεμβρίου: Στα ύψη το φυσικό αέριο

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σπάνε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των $2.100 ανά 1.000 κ.μ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.