Η κατάργηση του Libor: Η μεγαλύτερη πρόσφατη αναταραχή στις αγορές

Η κατάργηση του Libor: Η μεγαλύτερη πρόσφατη αναταραχή στις αγορές

408
Η κατάργηση του Libor: Η μεγαλύτερη πρόσφατη αναταραχή στις αγορές

Το τέλος του 2021 θα επιφέρει και το τέλος του Libor (London Interbank Offered Rate) ή καλύτερα την κατάργησή του, καθώς δεν θα χρησιμοποιείται πλέον σε νέα παράγωγα ή δάνεια από την 1η Ιανουαρίου 2022. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η κατάργηση του Libor συνιστά τη μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές, μετά την εισαγωγή του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία το 1999.

Υπενθυμίζεται πως το Libor κάποτε είχε χαρακτηριστεί «ο σημαντικότερος αριθμός στον πλανήτη», καθώς καθορίζει το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού μεταξύ τραπεζών. Η επισημοποίησή του πραγματοποιήθηκε το 1986 και έκτοτε απήλαυσε ευρεία χρήση για μεγάλο αριθμό χρηματοοικονομικών προϊόντων, μεταξύ άλλων φυσικά και των δανείων.

Η κατάργηση του Libor αποφασίστηκε αφότου κατέστησαν γνωστά σκάνδαλα χειραγώγησης του επιτοκίου αναφοράς, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Το Libor θα αντικατασταθεί από εναλλακτικά επιτόκια, με προτίμηση σε εκείνα που θα προτείνουν οι κεντρικές τράπεζες και θα βασίζονται σε πραγματικές συναλλαγές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.