Επενδύσεις $10 δισ. σε λιμάνια των ΗΠΑ «καλοβλέπει» η Ντόχα

Επενδύσεις $10 δισ. σε λιμάνια των ΗΠΑ «καλοβλέπει» η Ντόχα

58
Επενδύσεις $10 δισ. σε λιμάνια των ΗΠΑ «καλοβλέπει» η Ντόχα

Οι επιδιώξεις του Κατάρ στην ευρύτερη ναυτιλία επεκτείνονται και στις λιμενικές υποδομές των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, το Κατάρ έχει προσεγγίσει διεθνείς τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η HSBC και η Credit Suisse, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων τουλάχιστον $10 δισ. σε λιμάνια των ΗΠΑ. Πηγές από τη Μέση Ανατολή σημειώνουν στο Reuters ότι η Ντόχα προσβλέπει σε επενδύσεις στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, οι οποίες θα λάβουν χώρα σταδιακά. Άλλωστε, το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των ιδιωτών, εμφανίζουν τα λιμάνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει πακέτο ύψους $1,2 τρισ. για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, με τον Αμερικανό υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ να σημειώνει ότι, ενώ η Ουάσιγκτον προχώρησε με ένα «ιστορικό επίπεδο χρηματοδότησης», η βελτίωση των υποδομών δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις.

Επί του παρόντος, η έκθεση του Κατάρ σε ξένα λιμάνια είναι μικρή. Ωστόσο, η κρατική διαχειρίστρια εταιρεία QTerminals πρόσφατα εξαγόρασε το τουρκικό λιμάνι Akdeniz και ήλθε σε συμφωνία για την ανάπτυξη του λιμένα Olvia στην Ουκρανία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.