Οι συνιστώσες που διαμορφώνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Οι συνιστώσες που διαμορφώνουν τη ζήτηση πετρελαίου

57
Οι συνιστώσες που διαμορφώνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Στη ζήτηση πετρελαίου εστιάζει πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings. Συγκεκριμένα, βάσει του οίκου, η ζήτηση πετρελαίου έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που οφείλεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με την πανδημία και στη στρατηγική προσφοράς πετρελαίου του OPEC+.

Όπως υπογραμμίζει η Fitch Ratings, ο OPEC+ συνιστά δύναμη σταθεροποίησης στην αγορά πετρελαίου από τις αρχές της πανδημίας, όμως η αποδοτικότητά του ίσως επηρεαστεί μελλοντικά, καθώς μέλη του Οργανισμού εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους.

Όσον αφορά τη ζήτηση, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός του 2022, εφόσον τυχόν νέα μέτρα προς αντιμετώπιση της αναδυθείσας παραλλαγής Όμικρον είναι λιγότερο αυστηρά σε σχέση με εκείνα που ελήφθησαν εντός του 2020. Εάν η παραλλαγή Όμικρον ή γενικότερα νέες παραλλαγές της Covid-19 αποδειχθούν μεταδοτικότερες ή πιο επικίνδυνες, είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα, τα οποία θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

Τέλος, μακροπρόθεσμα η Fitch εκτιμά πως η επικείμενη ενεργειακή μετάβαση δύναται να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ωστόσο επί του παρόντος υφίσταται μεγάλη αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.