Νέο εγχείρημα έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου πλοίων

Νέο εγχείρημα έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου πλοίων

111
Νέο εγχείρημα έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου πλοίων

Η εταιρεία NYK Line πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης μιας νέας γενιάς πλοίων που θα χρησιμοποιούν απομακρυσμένα συστήματα ελέγχου μηχανής. Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των ναυτικών εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολλών εξ αυτών, με ταυτόχρονο χαμηλό ενδιαφέρον των νέων να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα μακριά από τους οικείους τους και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό οδηγεί σταδιακά σε έλλειψη εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού που χειρίζεται τις μηχανές πάνω στα πλοία με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντική ώστε να αναπτυχθεί μια τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί αισθητήρες και προσομοιωτές ως κύριο εργαλείο για απομακρυσμένο έλεγχο των συστημάτων μηχανής των πλοίων, σημειώνει η NYK Line. Τα συστήματα αυτά θα συνδράμουν στην απομακρυσμένη εκτίμηση της αιτίας της αστοχίας στη λειτουργία των μηχανών και θα βοηθούν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων με ταχύτητα και με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την επαναφορά της λειτουργίας τους. Η άκρως καινοτόμα πρωτοβουλία για τον κλάδο της ναυτιλίας στοχεύει στο να καταστεί εφικτός ο απομακρυσμένος έλεγχος των πλοίων, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα ακόμα και με μειωμένο προσωπικό στα πλοία.

Εκτός από την NYK Line, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτικού εξοπλισμού, νηογνώμονες, και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες για την επιτάχυνση της προόδου του έργου και τη διεξαγωγή δοκιμών σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες για να ελεγχθεί σε βάθος η δυναμική των αυτοματοποιημένων απομακρυσμένων λειτουργιών.

Φωτό: Αρχείου / Andrew Becks- Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.