Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική

227
Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας κατεγράφη στην Αρκτική, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνή Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Συγκεκριμένα, το ρεκόρ σημειώθηκε στις 20 Ιουνίου 2020 στην ρωσική πόλη Verkhoyansk, όποτε και η θερμοκρασία ανήλθε σε 38 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία στην Αρκτική Σιβηρία έφθασε έως και 10 βαθμούς Κελσίου άνω του φυσιολογικού για ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού του 2020, οδηγώντας σε καταστροφικές πυρκαγιές και σε σημαντικές απώλειες στον όγκο του πάγου. Σημειώνεται, πως το 2020 ήταν ένα από τα τρία πιο ζεστά έτη στα χρονικά. Βάσει του Γενικού Γραμματέα του WMO, Petteri Taalas, το 2020 κατεγράφη ρεκόρ θερμοκρασίας και στην Ανταρκτική, ίσο με 18,3 βαθμούς Κελσίου.

Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχει αναδείξει το Βόρειο Πέρασμα ως σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία κυρίως για τη μεταφορά ενεργειακών αγαθών. Το Βόρειο Πέρασμα συνιστά θαλάσσια δίοδο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, οπότε και αποτελεί εναλλακτική έναντι της Διώρυγας του Σουέζ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.