
Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership ‒ RCEP), η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο μεταξύ δεκαπέντε κρατών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία θα δημιουργήσει το ισχυρότερο εμπορικό «μπλοκ» σε όρους ΑΕΠ παγκοσμίως, βάσει μελέτης της UNCTAD, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν το 30,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σύμφωνα με το report της UNCTAD, η επίδραση της συμφωνίας στο διεθνές εμπόριο θα είναι σημαντική, δημιουργώντας έναν νέο πόλο έλξης.
Στην RCEP συμμετέχουν τα εξής δεκαπέντε κράτη: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καμπότζη, Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λάος, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και, μεταξύ άλλων, θα εξαλείψει το 90% των δασμών μεταξύ των χωρών του «μπλοκ». Κάποιες εξ αυτών θα εξαλειφθούν άμεσα, ενώ άλλες σε ορίζοντα είκοσι ετών. Το εμπόριο μεταξύ των δεκαπέντε χωρών είχε συνολική αξία $2,3 τρισ. το 2019 και η άρση των δασμών αναμένεται να το ενισχύσει κατά περίπου 2% ή $42 δισ.
Ωστόσο, τα οφέλη δεν θα διαμοιραστούν ίσα ανάμεσα στα μέλη της συμφωνίας, κατά τη μελέτη της UNCTAD. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα οφέλη φαίνεται πως θα αποκομίσουν η Ιαπωνία ($20,2 δισ.), η Κίνα ($11,2 δισ.), η Νότια Κορέα ($6,7 δισ.) και η Αυστραλία ($4,1 δισ.). Μάλιστα υπάρχουν χώρες που θα ζημιωθούν από τη συμφωνία, όπως το Βιετνάμ (κατά $1,5 δισ.).
Από την άλλη, αυτό δεν συνεπάγεται πως το Βιετνάμ και οι υπόλοιπες χώρες που θα απολέσουν μερίδιο του εμπορίου τους στην ευρύτερη περιοχή θα ήταν προτιμότερο να μη συμμετάσχουν στη συμφωνία. Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή τους συνιστά τον μοναδικό τρόπο να περιορίσουν την απώλεια του μεριδίου τους, βάσει της UNCTAD.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ