Οι συνιστώσες των ναυλαγορών το 2022

Οι συνιστώσες των ναυλαγορών το 2022

246
Οι συνιστώσες των ναυλαγορών το 2022

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας ναυτιλίας το 2022 παρουσίασε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Συγκεκριμένα, βάσει του οίκου, οι προοπτικές των ναυλαγορών παραμένουν ουδέτερες (neutral) εν μέσω ισχυρής ζήτησης στην αγορά μεταφοράς χύδην ξηρών φορτίων και εμπορευματοκιβωτίων και ενώ κύκλοι της αγοράς και διαχειριστές δεξαμενόπλοιων αναμένουν την ανάκαμψη του κλάδου εντός 2022.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές της ναυτιλίας εξαρτώνται άμεσα των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών. Κίνδυνοι για την πορεία της ναυτιλίας ενδέχεται να αποτελέσουν μεταξύ άλλων μια «νωχελικότερη» του εκτιμώμενου οικονομική ανάκαμψη, ως απόρροια νέας έξαρσης κρουσμάτων Covid-19, η οποία αναμφισβήτητα θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ζήτησης.

Επιπλέον, ο οίκος Fitch εκτιμά πως η «ζυγαριά» ζήτησης – προσφοράς θα συνεχίσει να ευνοεί τις ναυτιλιακές αγορές, λόγω της περιορισμένης αύξησης του στόλου που θα λάβει χώρα εντός του 2022. Όμως, η τάση αυτή αναμένεται να ανατραπεί από το 2023 και έπειτα και δη στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπου πολλά υπό ναυπήγηση containerships θα εισχωρήσουν στον παγκόσμιο στόλο, απορροφώντας τη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, μια κάποια διόρθωση από τα υψηλά επίπεδα φέτος εκτιμά ο οίκος για την dry αγορά, η οποία αποδίδεται σε εκτιμήσεις για μειωμένα φορτία άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος. Από την άλλη, ο ρυθμός αύξησης του στόλου των bulkers θα επιβραδυνθεί στο 1,5% εντός 2022.

Τέλος, θετικές οι προοπτικές για τη ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων, εν μέσω εκτιμήσεων για προβάδισμα της ζήτησης έναντι της προσφοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.