Πετρέλαιο: Σταθερή η πολιτική του OPEC+ και για τον Ιανουάριο του 2022

Πετρέλαιο: Σταθερή η πολιτική του OPEC+ και για τον Ιανουάριο του 2022

135
Πετρέλαιο: Σταθερή η πολιτική του OPEC+ και για τον Ιανουάριο του 2022

Ο OPEC+ θα διατηρήσει τη στρατηγική του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα και τον Ιανουάριο, παρά τις ενδείξεις για μεγαλύτερο του αναμενομένου πλεόνασμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί των κρατών-μελών του OPEC+ αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα για την επέκταση της αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο. Πριν από την υπουργική συνεδρίαση, έλαβε χώρα η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του Οργανισμού, χωρίς να υπάρχει πρόταση «ανανέωσης» αύξησης της παραγωγής. Μάλιστα, πριν από την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έκαναν λόγο για ειλημμένη απόφαση αύξησης της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα αντί κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιανουάριο.

Αναλυτές ανέμεναν ότι ο OPEC+ θα προχωρούσε σε πάγωμα της αύξησης, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου από το επόμενο έτος, τις ανησυχίες για σφοδρό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στις διεθνείς αγορές και, τέλος, την αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου ενός σημαντικού αριθμού χωρών από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία είχαν διαμηνύσει ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για βιαστικές κινήσεις. «Θα ελέγξουμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστικές αποφάσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak.

Φωτό: Peter Gonzalez/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.