Κίνα-Ινδία-Σρι Λάνκα: Ένα γεωπολιτικό τρίγωνο που μαγνητίζει τα βλέμματα

Κίνα-Ινδία-Σρι Λάνκα: Ένα γεωπολιτικό τρίγωνο που μαγνητίζει τα βλέμματα

166
Κίνα-Ινδία-Σρι Λάνκα: Ένα γεωπολιτικό τρίγωνο που μαγνητίζει τα βλέμματα

Συνεχίζεται η επέκταση της Κίνας στη Σρι Λάνκα, και δη στη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία China Harbor Engineering Company θα αναλάβει το δεύτερο μέρος της κατασκευής του East Container Terminal (ECT) του λιμένα του Κολόμπο. Η ανάπτυξη του τερματικού σταθμού προϋποθέτει την κατασκευή περαιτέρω υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, συνολικού κόστους τουλάχιστον $700 εκατ., όπως αναφέρει το Indu. Αξίζει να σημειωθεί πως, αρχικά, το δεύτερο μέρος της κατασκευής του ECT ήταν προγραμματισμένο να αποτελεί κοινό project μεταξύ της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Σρι Λάνκα.

Αυτό όμως δεν συνιστά το πρώτο επενδυτικό βήμα της Κίνας στη Σρι Λάνκα. Άλλωστε, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη ήδη συμμετέχει σε στρατηγικά projects υποδομών, όπως το φιλόδοξο Colombo Port City, συνολικής αξίας $1 δισ.

Παρότι καθίσταται εμφανές πως οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σρι Λάνκα ενισχύονται, το γεγονός αυτό αποτελεί κατά κύριο λόγο απόρροια της οικονομικής ισχύος της Κίνας, που της επιτρέπει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Επιπλέον, η Κίνα αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων δανειστών της Σρι Λάνκα την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικά, στα τέλη του 2019, το 10% των δανειακών εκκρεμοτήτων της Σρι Λάνκα ήταν προς την Κίνα, σύμφωνα με το The Diplomat.

Η ολοένα αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Σρι Λάνκα προκαλεί την ανησυχία ‒αν όχι τον εκνευρισμό‒ της Ινδίας, η οποία νιώθει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή να συρρικνώνεται. Ωστόσο, η Ινδία δεν διαθέτει την οικονομική ισχύ της Κίνας και επομένως τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό εταίρο της Σρι Λάνκα. Αυτό διαφαίνεται και από τα χαμηλά επίπεδα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) της Ινδίας στη Σρι Λάνκα τα τελευταία έτη. Μία από τις λίγες επενδυτικές κινήσεις της Ινδίας στη Σρι Λάνκα επισφραγίστηκε από την πρόσφατη συμφωνία του ινδικού ομίλου Adani για την ανάπτυξη του West Container Terminal στον λιμένα του Κολόμπο.

Σημειώνεται πως, ιστορικά, οι διμερείς σχέσεις Ινδίας και Σρι Λάνκα βασίζονται στο εμπόριο. Από την άλλη, η Κίνα προσβλέπει στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Σρι Λάνκα τα τελευταία έτη και πλέον τα κινεζικά αγαθά βρίσκονται στην κορυφή των εισαγωγών της Σρι Λάνκα. Αντιθέτως, τα αγαθά της Σρι Λάνκα έχουν κύριο προορισμό την Ινδία.

Εν κατακλείδι, η οικονομία της Σρι Λάνκα φαίνεται πως εξαρτάται από δύο πολύ ισχυρές οικονομίες, με τη ζυγαριά ωστόσο να γέρνει προς την Κίνα. Καθώς η Κίνα διασφάλισε την επιρροή της στον λιμένα του Κολόμπο, αυξάνει την παρουσία της και στον Ινδικό Ωκεανό, επιδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τις επεκτατικές της βλέψεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.