Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το...

Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας»

2437
Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας»

Παρουσία της ΑΕ ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη και καθώς και πλήθος παρευρισκόμενων από την πολιτική ηγεσία και τη ναυτιλιακή κοινότητα του τόπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον στόλο του ΠΝ του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ», δωρεά της οικογένειας Π. Λασκαρίδη.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πλοίο που δωρίζει η οικογένεια του σημαντικού Ναυτέλληνα στο Πολεμικό Ναυτικό μετά τα ΠΓΥ  ΆΤΛΑΣ I και ΗΡΑΚΛΗΣ και αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του ΠΝ. Αφορά ένα ιδιαίτερο σκάφος, ισχυρότερο, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου. Έχει μήκος περίπου 85 μέτρα και το εκτόπισμά του φτάνει τους 4.426 τόνους. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων. Ανάδοχος του νέου πλοίου του ΠΝ ήταν η πλωτάρχης μηχανικός Αναστασία Ψωμαδέλλη.

IMG_0341

Ο υποναύαρχος ε.τ. Πάνος Λασκαρίδης προέβη σε δηλώσεις κατά την τελετή ονοματοδοσίας του ΠΓΥ «ΑΙΑΣ». Στάθηκε στις αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πολεμικός στόλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις επιθετικές και αναθεωρητικές πολιτικές της Τουρκίας και συμπλήρωσε ότι ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας χρειάζεται υποστήριξη. «Το θέμα της υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού στόλου αποτελεί επιθυμία όλων των Ελλήνων, καθώς για εμάς τους απλούς πολίτες, ο πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας. Νιώθουμε αγάπη και υπερηφάνεια προς αυτόν», τόνισε ο κ. Λασκαρίδης.

Την ίδια ώρα ο κ. Λασκαρίδης αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στο αμυντικό μέτωπο, «μια συμφωνία», όπως ανέφερε, «της οποίας το στρατιωτικό μέρος προβλέπει την προσθήκη σύγχρονων, μεγάλων και ικανών μονάδων ελέγχου περιοχής».

Κατά τον ίδιο, προτεραιότητα επίσης αποτελεί η παραγγελία νέων σύγχρονων πολεμικών πλοίων και κάλεσε την κυβέρνηση να διπλασιάσει τον λειτουργικό προϋπολογισμό των υπαρχόντων πλοίων του στόλου του ΠΝ. Μια τέτοια ενέργεια ενίσχυσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μονάχα θετικά μπορεί να επηρεάσει, συνεισφέροντας στην ευημερία του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις προς όσους υπηρετούν στα πλοία της πατρίδας είπε: «Η κυριότερη αυτών να μην λησμονήσουν ποτέ τον όρκο που έχουν δώσει, τον όρκο που όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δώσει, έναν όρκο απόλυτο που δεν υπόκειται σε καμία άλλη στρατιωτική ή πολιτική εντολή».

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η ΑΕ ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του πλοίου: «Σε μια εμβληματική χρονιά για την Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ένα νέο πλοίο, το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΙΑΣ», εντάσσεται στη δύναμη του στόλου μας. Είμαι βέβαιη ότι ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα θα εκπληρώσουν το καθήκον τους ακέραιο, προστατεύοντας την πατρίδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και όπου αλλού χρειασθεί. Εύχομαι να έχουν πάντοτε καλά ταξίδια, σε ήρεμες θάλασσες, με τον ‘Αγιο Νικόλαο στην πλώρη τους».

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.