Επιβατηγός ναυτιλία: Πειραιάς, Σαλαμίνα και Πέραμα στα κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια

Επιβατηγός ναυτιλία: Πειραιάς, Σαλαμίνα και Πέραμα στα κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια

281
Επιβατηγός ναυτιλία: Πειραιάς, Σαλαμίνα και Πέραμα στα κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια

Πτωτική πορεία κατέγραψε η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά λιμάνια το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Συγκεκριμένα, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας Covid-19, ο αριθμός των επιβατών που επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν στα ευρωπαϊκά λιμάνια μειώθηκε κατά 44,9% το 2020, σε σύγκριση με το 2019, στα 230,6 εκατ. Σύμφωνα με την Eurostat, η δραστικότερη πτώση έλαβε χώρα το β’ τρίμηνο του 2020, ίση με 69,3% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, οι λιμένες της Ελλάδας και της Ιταλίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα επιβατών, καθώς αθροιστικά κατέλαβαν το 42% της συνολικής κινητικότητας επιβατών σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Σημειώνεται πως τα ελληνικά λιμάνια υποδέχτηκαν 40,9 εκατ. επιβάτες, ενώ τα ιταλικά 55,1 εκατ. Συνεπώς, Ελλάδα και Ιταλία παραμένουν στην κορυφή της επιβατηγού ναυτιλίας. Το λιμάνι της Μεσσήνης στην Ιταλία παρέμεινε πρώτο στην Ευρώπη σε αριθμό επιβατών, καθώς υποδέχτηκε 7,7 εκατ. επιβάτες το 2020.

Τρία ελληνικά λιμάνια βρέθηκαν στις πρώτες επτά θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη ‒Σαλαμίνα, Πέραμα και Πειραιάς‒, εκ των οποίων τα πρώτα δύο υποδέχτηκαν από 5,7 εκατ. επιβάτες έκαστο το 2020. Τις επόμενες θέσεις της κατάταξης κατέλαβαν Δανία, Κροατία, Γερμανία και Ισπανία για το 2020.

Τέλος, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν πτώση άνω του 90% στον αριθμό επιβατών που υποδέχτηκαν το 2020, σε σύγκριση με το 2019, μεταξύ άλλων η Σλοβενία, το Βέλγιο και η Κύπρος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.