H ελληνόκτητη ναυτιλία πρώτη στον κόσμο

H ελληνόκτητη ναυτιλία πρώτη στον κόσμο

1577
H ελληνόκτητη ναυτιλία πρώτη στον κόσμο

Η κυριαρχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας στα διεθνή ύδατα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά από τα στοιχεία έκθεσης της International Union of Marine Insurance. Πιο συγκεκριμένα, στο report «IUMI Stats 2021» αναφέρεται ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει το 17% του παγκόσμιου στόλου ενώ ακολουθεί η Κίνα με ποσοστό 15%. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης συνολικά ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου. Πάντως, την ηγετική θέση των Ελλήνων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο ήρθε να επιβεβαιώσει και η UNCTAD με πρόσφατη έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 17,64% του παγκόσμιου στόλου σε όρους χωρητικότητας.

IUMI 2021

Στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, ενδιαφέρον και ίσως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου αυξάνει και για τα πλοία άνω των 2.000 GT αγγίζει πλέον τα 14,7 έτη. Το orderbook έως την 1η Αυγούστου 2021 ήταν στο 4% του συνολικού στόλου όταν το 2008 κινούνταν στο 50%. Η αξία του orderbook, το οποίο αποτελείται από 3.914 πλοία ή 86 εκατ. GT, είναι στα $251 δισ. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα εμπορικά πλοία κατασκευάζονται σε Κίνα και Νότια Κορέα ενώ τα κρουαζιερόπλοια κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

Τα LNG carriers είναι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τύπος πλοίου σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες και αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών παραγγελιών. Ακολουθούν τα containerships (12%),  τα LPG carriers (11%) και τα bulkers (6%) και tankers (6%).

IUMI 2021 2

Τέλος, ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις της ΙUMI για επιστροφή του θαλάσσιου εμπορίου φέτος στα επίπεδα του 2019 ενώ οι επιμέρους ναυτιλιακές αγορές των bulkers, containerships και gas carriers είναι έχουν ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.