
Η κυριαρχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας στα διεθνή ύδατα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά από τα στοιχεία έκθεσης της International Union of Marine Insurance. Πιο συγκεκριμένα, στο report «IUMI Stats 2021» αναφέρεται ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει το 17% του παγκόσμιου στόλου ενώ ακολουθεί η Κίνα με ποσοστό 15%. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης συνολικά ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου. Πάντως, την ηγετική θέση των Ελλήνων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο ήρθε να επιβεβαιώσει και η UNCTAD με πρόσφατη έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 17,64% του παγκόσμιου στόλου σε όρους χωρητικότητας.
Στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, ενδιαφέρον και ίσως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου αυξάνει και για τα πλοία άνω των 2.000 GT αγγίζει πλέον τα 14,7 έτη. Το orderbook έως την 1η Αυγούστου 2021 ήταν στο 4% του συνολικού στόλου όταν το 2008 κινούνταν στο 50%. Η αξία του orderbook, το οποίο αποτελείται από 3.914 πλοία ή 86 εκατ. GT, είναι στα $251 δισ. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα εμπορικά πλοία κατασκευάζονται σε Κίνα και Νότια Κορέα ενώ τα κρουαζιερόπλοια κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία.
Τα LNG carriers είναι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τύπος πλοίου σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες και αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών παραγγελιών. Ακολουθούν τα containerships (12%), τα LPG carriers (11%) και τα bulkers (6%) και tankers (6%).
Τέλος, ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις της ΙUMI για επιστροφή του θαλάσσιου εμπορίου φέτος στα επίπεδα του 2019 ενώ οι επιμέρους ναυτιλιακές αγορές των bulkers, containerships και gas carriers είναι έχουν ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνωστοποίησε, ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ