
Η κυριαρχία της ελληνόκτητης ναυτιλίας στα διεθνή ύδατα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά από τα στοιχεία έκθεσης της International Union of Marine Insurance. Πιο συγκεκριμένα, στο report «IUMI Stats 2021» αναφέρεται ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει το 17% του παγκόσμιου στόλου ενώ ακολουθεί η Κίνα με ποσοστό 15%. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης συνολικά ελέγχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου. Πάντως, την ηγετική θέση των Ελλήνων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο ήρθε να επιβεβαιώσει και η UNCTAD με πρόσφατη έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 17,64% του παγκόσμιου στόλου σε όρους χωρητικότητας.
Στα επιμέρους στοιχεία της έκθεσης, ενδιαφέρον και ίσως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου αυξάνει και για τα πλοία άνω των 2.000 GT αγγίζει πλέον τα 14,7 έτη. Το orderbook έως την 1η Αυγούστου 2021 ήταν στο 4% του συνολικού στόλου όταν το 2008 κινούνταν στο 50%. Η αξία του orderbook, το οποίο αποτελείται από 3.914 πλοία ή 86 εκατ. GT, είναι στα $251 δισ. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι τα περισσότερα εμπορικά πλοία κατασκευάζονται σε Κίνα και Νότια Κορέα ενώ τα κρουαζιερόπλοια κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία.
Τα LNG carriers είναι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τύπος πλοίου σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες και αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών παραγγελιών. Ακολουθούν τα containerships (12%), τα LPG carriers (11%) και τα bulkers (6%) και tankers (6%).
Τέλος, ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις της ΙUMI για επιστροφή του θαλάσσιου εμπορίου φέτος στα επίπεδα του 2019 ενώ οι επιμέρους ναυτιλιακές αγορές των bulkers, containerships και gas carriers είναι έχουν ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ