OPEC+: Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα της παραγωγής πετρελαίου

OPEC+: Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα της παραγωγής πετρελαίου

175
OPEC+: Ποιες χώρες οδηγούν την κούρσα της παραγωγής πετρελαίου

Ο OPEC+ υπερκάλυψε τους στόχους αύξησης της παραγωγής του για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα, η συνολική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού ανήλθε σε 490.000 βαρέλια/ημέρα έναντι του σταθερού στόχου αύξησης κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται πως για τις δέκα χώρες-μέλη του OPEC που καλύπτονται από τη συμφωνία των χωρών-μελών του OPEC+, έχει συμφωνηθεί να αυξάνουν την παραγωγή τους κατά 254.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα. Ωστόσο, η παραγωγή τους τον Οκτώβριο αυξήθηκε μονάχα κατά 217.000 βαρέλια/ημέρα (στα 27,453 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα).

Ειδικότερα, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα (έναντι 9,68 εκατ. βαρελιών/ημέρα τον Σεπτέμβριο), με τη χώρα να τηρεί σχεδόν άρτια τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης της παραγωγής.

Παράλληλα, βάσει του πρόσφατου μηνιαίου report του OPEC, πολλά αφρικανικά μέλη του Οργανισμού, όπως η Νιγηρία, η Γκαμπόν και η Ισημερινή Γουινέα, όχι μόνο δεν κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους βάσει των συμφωνηθέντων ορίων τον Οκτώβριο, αλλά αντιθέτως απώλεσαν μέρος της παραγωγής τους, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Τη μεγαλύτερη απώλεια κατέγραψε η Νιγηρία, η οποία παρήγαγε 1,35 εκατ. βαρέλια/ημέρα, 45.000 βαρέλια/ημέρα λιγότερο από τον Σεπτέμβριο. Γκαμπόν και Ισημερινή Γουινέα απώλεσαν αθροιστικά 30.000 βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, χώρες-μέλη του Οργανισμού που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία, οπότε και δεν υπάρχουν επιτρεπόμενα όρια στην παραγωγή τους, κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η παραγωγή των Βενεζουέλα, Ιράν, Λιβύης αυξήθηκε κατά 57.000, 10.000 και 15.000 βαρέλια/ημέρα τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η υπόλοιπη παραγωγική αύξηση που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο καλύφθηκε από χώρες-μέλη του OPEC+, με οδηγό τη Ρωσία, η οποία αύξησε την παραγωγή της στα 9,91 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι 9,82 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως, βάσει του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς της παραγωγής πετρελαίου των χωρών-μελών του OPEC+, η προσφορά πετρελαίου θα επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.