Ένα ακόμη μη επανδρωμένο σκάφος στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Ένα ακόμη μη επανδρωμένο σκάφος στο λιμάνι του Ρότερνταμ

121
Ένα ακόμη μη επανδρωμένο σκάφος στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Η ολλανδική εταιρεία Fugro, που εξειδικεύεται στη συλλογή και στην ανάλυση γεωλογικών δεδομένων και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις θαλάσσιες μεταφορές, κατασκεύασε ένα νέας γενιάς μη επανδρωμένο USV (Unmanned Surface Vessel). Το σκάφος, που θα επιχειρεί στο Ρότερνταμ, θα ελέγχεται από ένα απομακρυσμένο σύστημα ελέγχου στη στεριά μέσω δορυφόρου και θα χρησιμοποιείται για υδρογραφικές και γεωφυσικές μελέτες, για την επιθεώρηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην ανοιχτή θάλασσα και για τη συμμετοχή σε θαλάσσιες κατασκευές.

Τα USVs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία μελλοντικά, αναφέρουν στελέχη της εταιρείας. Θα συνδράμουν σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας, καθώς θα επιτρέψουν στο προσωπικό που εργάζεται σε δύσκολα θαλάσσια περιβάλλοντα, όπως πλωτές πλατφόρμες υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να επανδρώσουν απομακρυσμένο κέντρο ελέγχου στη στεριά. Επίσης, θα συμβάλουν στη συλλογή και στη διάθεση σημαντικών δεδομένων για τη ναυσιπλοΐα με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας την ταχύτερη και πλήρως ενημερωμένη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Ο επικεφαλής της λιμενικής αρχής του Ρότερνταμ, René de Vries, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μη επανδρωμένο σκάφος θα επιχειρήσει, με ασφάλεια, από το ολλανδικό λιμάνι σε έρευνες που διεξάγονται στη Βόρεια Θάλασσα. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τον απομακρυσμένο έλεγχό του θα αναβαθμίσουν γενικότερα την ασφάλεια και την προσβασιμότητα του λιμανιού για όλα τα πλοία.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Fugro για την Ευρώπη και την Ασία, Erik-Jan Bijvank, υπογράμμισε ότι η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή μη επανδρωμένων σκαφών που συμμετέχουν σε υδρογραφικές έρευνες. Τα επόμενα χρόνια, στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει τον στόλο της με τεχνολογικά εξελιγμένα USVs και να παράσχει πιο ασφαλείς και βιώσιμες λύσεις για τους συνεργάτες της και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.

Φωτό: www.fugro.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.