Νέος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Κροατία

Νέος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Κροατία

80
Νέος τερματικός εμπορευματοκιβωτίων στην Κροατία

Στις 5 Νοεμβρίου υπογράφηκε σύμβαση κοινοπραξίας για τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Rijeka στις βόρειες ακτές της Κροατίας. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι η APM Terminals, ένα από τα μεγαλύτερα ολοκληρωμένα δίκτυα λιμένων παγκοσμίως, και η ENNA, μία από τις μεγαλύτερες κροατικές εταιρείες διαχείρισης λιμενικών, σιδηροδρομικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Η συμφωνία συνεργασίας, διάρκειας 50 ετών, περιλαμβάνει τόσο τη σχεδίαση και την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού όσο και την από κοινού διαχείρισή του. Ο σταθμός αναμένεται να είναι λειτουργικός σε τριάμισι χρόνια από τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων θα αγγίζει περίπου το ένα εκατομμύριο TEUs, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης κατασκευής του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της APΜ Terminals, Morten Engelstoft, δήλωσε ότι ο νέος σταθμός εντάσσεται στο όραμα της εταιρείας να μεγιστοποιήσει τις δραστηριότητές της και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών της. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της ENNA, Pavao Vujnovac, τόνισε τη στρατηγικής σημασίας σύναψη σχέσεων με συνεργάτες με ίδιες αξίες και οράματα, όπως η APM Terminals.

Με την ολοκλήρωσή του, ο σταθμός θα έχει μήκος 680 μ. Εξοπλισμένος με τέσσερις γερανούς φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία μεταφοράς 24.000 TEUs. Θα συνδέεται με μια αποτελεσματική, υψηλών προδιαγραφών, σιδηροδρομική γραμμή με την ενδοχώρα και με γειτονικές αγορές. Αυτό θα καταστήσει τον νέο σταθμό στη Rijeka μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου εμπορευμάτων προς την κεντρική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του λιμανιού και την ποιότητα των υπηρεσιών logistics στην Κροατία. Επίσης, θα συνεισφέρει στην ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και στη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Φωτό: APM Terminals

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.