Το λιμάνι της Tema στην Γκάνα σε τροχιά ανάπτυξης

Το λιμάνι της Tema στην Γκάνα σε τροχιά ανάπτυξης

198
Το λιμάνι της Tema στην Γκάνα σε τροχιά ανάπτυξης

Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Meridian Port Services Ltd (MPS), στο λιμάνι της Tema στην Γκάνα, ολοκλήρωσε, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με επιτυχία τις εργασίες της δεύτερης φάσης κατασκευής της νέας, τέταρτης προβλήτας, εργασίες οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα επέκτασης του αφρικανικού λιμένα.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της προβλήτας, ο διευθύνων σύμβουλος της MPS, κ. Mohamed Samara, δήλωσε ότι η ενίσχυση του τερματικού με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό έγινε ούτως ώστε το τερματικό να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ενώ τόνισε πως η ολοκλήρωση των εργασιών δεν σηματοδοτεί και το τέλος του προγράμματος επέκτασης του λιμένα της Τema. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η χωρητικότητα του λιμένα έχει διπλασιαστεί από την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του τρίτου τερματικού, ενώ τόνισε πως ο στόχος για το λιμάνι της Tema είναι να αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο μεταφόρτωσης για τη Δυτική Αφρική.

«Από την ίδρυσή μας διατηρούμε τις αξίες της ασφάλειας, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ευημερίας του ανθρώπινου δυναμικού», είπε ο κ. Samara και πρόσθεσε ότι αυτό όχι μόνο οδήγησε στην ανάπτυξη της εμπορευματικής αγοράς στην Γκάνα αλλά και στην αύξηση των ενδοχώριων μεταφορών και των μεταφορτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τερματικό MPS, το οποίο αποτελεί σημαντική υποδομή για την προώθηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών συναλλαγών και την αναβάθμιση των εμπορικών συνδέσεων της Γκάνα με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Ghana Ports and Harbors Authority (GPHA, 30%), της θυγατρικής της Maersk στην αγορά διαχείρισης τερματικών APM Terminals (35%) και της Bolloré Transport and Logistics (35%).

Τέλος, το λιμάνι της Tema παραμένει το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γκάνα, το οποίο εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες της αφρικανικής χώρας, αλλά λειτουργεί και ως σημείο διέλευσης εμπορευμάτων για τις περίκλειστες χώρες που βρίσκονται στα βόρεια της Γκάνα.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.