Εμβάθυνση των σχέσεων Ιράν-Βενεζουέλας

Εμβάθυνση των σχέσεων Ιράν-Βενεζουέλας

54
Εμβάθυνση των σχέσεων Ιράν-Βενεζουέλας

Τους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο επίσκεψης του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, στην Τεχεράνη, θα υπογραφεί εικοσαετές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η πρόθεση των δύο χωρών αποδεικνύει τη σύσφιξη των σχέσεών τους τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς Τύπου, πρόσφατα πλοίο υπό ιρανική σημαία απέπλευσε από τη Βενεζουέλα προς το Ιράν με δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει την αντίστροφη διαδρομή, μεταφέροντας δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών παραγώγων ιρανικής προέλευσης προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αυτή η συμφωνία ανταλλαγής είναι μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις δύο χώρες. Άλλωστε είναι γνωστή η πρόθεση των ΗΠΑ να διεισδύσουν στα εσωτερικά των δύο αυτών χωρών και να βλάψουν την ανεξαρτησία τους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Το εικοσαετές σύμφωνο συνεργασίας έρχεται έπειτα από άλλη μια σύναψη εικοσιπενταετούς συμφωνίας μεταξύ Ιράν και Κίνας και εν μέσω συζητήσεων του Ιράν για συνεργασία με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.