Γιατί η εκτόξευση των ναύλων στα dry δεν οδηγείται από την Κίνα

Γιατί η εκτόξευση των ναύλων στα dry δεν οδηγείται από την Κίνα

550
Γιατί η εκτόξευση των ναύλων στα dry δεν οδηγείται από την Κίνα

Παρά την ισχυρή ναυλαγορά που απολαμβάνουν τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, οι εισαγωγές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας, η οποία αποτελεί οδηγό της αγοράς, καταγράφουν μέχρι στιγμής πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO, επί του παρόντος, οι πολύ υψηλοί ναύλοι των bulkers δεν συνδέονται με κάποια αύξηση των εισαγωγών άνθρακα και iron ore από πλευράς Κίνας αλλά ερμηνεύονται κυρίως από την περιορισμένη προσφορά χωρητικότητας συγκριτικά με τη ζήτηση. Σημαντικό ρόλο βέβαια διαδραματίζει η συμφόρηση πλοίων στα λιμάνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος παρουσιάζουν ετήσια πτώση 2,9% αγγίζοντας τους 843 εκατ. τόνους. Μάλιστα οι εισαγωγές ύψους 95,6 εκατ. τόνων του φετινού Σεπτεμβρίου ήταν οι μικρότερες για μήνα Σεπτέμβριο από το 2018. Αυστραλία και Βραζιλία αντιπροσωπεύουν φέτος το 81,7% των εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας και ενώ αθροιστικά οι ροές αυτές σημειώνουν πτώση κατά 1,6%, τα τονομίλια έχουν πάρει την ανιούσα καθώς η ανάπτυξη των βραζιλιάνικων εξαγωγών παρέχουν στήριξη λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων που καλούνται να διανύσουν τα πλοία.

Σε αντίθεση με τις εισαγωγές iron ore, οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικά το 2021 και εν συνεχεία υποχώρησαν, οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα ακολουθούν αντίστροφη πορεία και τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρσι. Η BIMCO στην ανάλυσή της αναφέρει ότι καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στην Κίνα, οι εισαγωγές άνθρακα προς το τέλος του χρόνου θα επιταχυνθούν με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 304 εκατ. τόνους που εισήχθησαν το 2020.

Η Ινδονησία αναδεικνύεται σε κορυφαίο εξαγωγέα άνθρακα της Κίνας. Μάλιστα, το α΄ εννιάμηνο οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα από την Ινδονησία κατέγραψαν αύξηση 33,4% και άγγιξαν τους 143,2 εκατ. τόνους. Μόνο τον Σεπτέμβριο η Κίνα εισήγαγε 21,4 εκατ. τόνους ινδονησιακού άνθρακα, αριθμός ο οποίος είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2020. «Η Ινδονησία ξεκάθαρα καλύπτει ένα κενό στις κινεζικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα μετά την απαγόρευση εισαγωγών από την Αυστραλία. Τα τελωνειακά δεδομένα της Κίνας δείχνουν ότι δεν εισήχθη καθόλου αυστραλιανός άνθρακας μέχρι στιγμής φέτος. […] Καθώς η Κίνα είναι αντιμέτωπη με τις ελλείψεις ενέργειας, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα τους επόμενους μήνες αναμένονται ισχυρές, αυξάνοντας την πιθανότητα οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές άνθρακα να υπερβούν τις αντίστοιχες περσινές», καταλήγει ο κ. Sand.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.