Θετικά τα σημάδια της ναυλαγοράς – Επιμένει η λιμενική συμφόρηση

Θετικά τα σημάδια της ναυλαγοράς – Επιμένει η λιμενική συμφόρηση

302
Θετικά τα σημάδια της ναυλαγοράς – Επιμένει η λιμενική συμφόρηση

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ναύλοι για συγκεκριμένες αγορές, όπως αναφέρει στο πιο πρόσφατο «Shipping Intelligence Weekly» η Clarksons. Συγκεκριμένα, ο cross-segment δείκτης ClarkSea κατέγραψε περαιτέρω αύξηση την εβδομάδα 18-22 Οκτωβρίου (1%) και ανήλθε στα $42.468/ημέρα, με τη μέση τιμή του έτους να βρίσκεται σε 80% υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν.

Επιπλέον, σημάδια βελτίωσης παρουσίασε και η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, με τα μέσα κέρδη των Suezmaxes να ανέρχονται στα $14.862/ημέρα, καταγράφοντας άνοδο 34% σε σύγκριση με την εβδομάδα 11-15 Οκτωβρίου. Περαιτέρω πτώση σημειώθηκε για την αγορά μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, με τα κέρδη των Capesizes να ανέρχονται στα $48.293/ημέρα στη spot αγορά.

Παράλληλα, η συμφόρηση στους διεθνείς λιμένες παραμένει εκτεταμένη, με νέο ρεκόρ την προαναφερθείσα εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με δείκτη της Clarksons, το 33,3% του στόλου, σε όρους μεταφορικής ικανότητας, βρισκόταν σε λιμένες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο επί της συμφόρησης τα containerships, καθώς το 37,3% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του στόλου τους ανέμενε να ξεφορτώσει σε κάποιο λιμάνι.

Ακόμη, βάσει της Clarksons, οι αγοραπωλησίες πλοίων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1.959 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 124 εκατ. dwt, καταγράφοντας ρεκόρ. Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες, εκείνες έχουν ανέλθει σε 1.353 πλοία από τις αρχές του έτους, αυξημένες κατά 67% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, σε ετήσια βάση. Τέλος, οι τιμές διάλυσης αυξάνονται στην Ινδία (MR/Handy tanker: $610/ldt), με περαιτέρω άνοδο στη δραστηριότητα να παραμένει πιθανή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.