Άνθρακας: Η παρέμβαση του Πεκίνου και ο αντίκτυπος στις τιμές

Άνθρακας: Η παρέμβαση του Πεκίνου και ο αντίκτυπος στις τιμές

111
Άνθρακας: Η παρέμβαση του Πεκίνου και ο αντίκτυπος στις τιμές

Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Κίνα μειώθηκαν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, αγγίζοντας χαμηλά πέντε μηνών μετά την παρέμβαση του Πεκίνου για την ενίσχυση της προσφοράς εν μέσω μιας εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης.

Τα συμβόλαια άνθρακα στο Zhengzhou Commodity Exchange με παράδοση τον Ιανουάριο έφτασαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση ακόμα και στα $1.408,4 γουάν ($220) ανά τόνο. Πρόκειται για πτώση 30% σε σχέση με την Τρίτη 19 Οκτωβρίου. Η εβδομαδιαία μείωση κατά 15% είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο.

Αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση των τιμών άνθρακα, δεδομένου ότι η Κίνα, μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα πασχίσει να αυξήσει την εγχώρια προσφορά.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, με ανακοινώσεις της νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ανέφερε ότι εξετάζει τρόπους η τιμή άνθρακα να επιστρέψει σε ένα λογικό εύρος.

Εκατόν πενήντα τρία ορυχεία έλαβαν σχετική έγκριση να επεκτείνουν την παραγωγική τους δυναμικότητα και την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια παραγωγή άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε στους 11,6 εκατ. τόνους. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αυξάνονται, προκειμένου τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής να χτίσουν αποθέματα ενόψει χειμώνα.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.