Το λιμάνι του Λος Άντζελες προς ρεκόρ διακίνησης φορτίων

Το λιμάνι του Λος Άντζελες προς ρεκόρ διακίνησης φορτίων

71
Το λιμάνι του Λος Άντζελες προς ρεκόρ διακίνησης φορτίων

Το λιμάνι του Λος Άντζελες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, βάσει προβλέψεων αναμένεται να καταγράψει την πιο επιτυχημένη του χρονιά έως σήμερα από πλευράς όγκου διακίνησης φορτίων, παρά τα προβλήματα συμφόρησης και καθυστερήσεων που αντιμετωπίζει.

Σε πρόσφατο webinar που διοργάνωσε η Λιμενική Αρχή, ο εκτελεστικός διευθυντής του λιμένα, κ. Gene Seroka, παρουσίασε τις προβλέψεις διακίνησης στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων για το υπόλοιπο του 2021. Με τα στοιχεία διαχείρισης για τον Σεπτέμβριο να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, το λιμάνι της δυτικής ακτής των ΗΠΑ εκτιμά ότι η συνολική διακίνηση φορτίων ήταν μόλις κάτω από τα 900.000 TEUs, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι ο καλύτερος από πλευράς διαχείρισης φορτίων στην 114χρονη ιστορία του λιμένα.

Ειδικότερα, τα τερματικά του Λος Άντζελες διαχειρίστηκαν 466.000 εισαγόμενα TEUs, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Παράλληλα, τα διαχειρισθέντα προς εξαγωγή εμπορευματοκιβώτια συνέχισαν να

μειώνονται (μόλις 76.000 TEUs), πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Παρά τη μείωση των εξαγωγών, τα ποσοστά διαχείρισης άδειων εμπορευματοκιβωτίων συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 357.000 TEUs. Eν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι εξυπηρετούσε 17 πλοία ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καταγράφοντας 70% υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το λιμάνι εκτιμά ότι έχει διαχειριστεί περισσότερα από 8 εκατ. TEUs, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 26,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για το υπόλοιπο του έτους, ο κ. Seroka υποστήριξε ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν μια εξίσου σημαντική και σταθερή ροή φορτίων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες εκτιμήσεις διακίνησης για τον Οκτώβριο του 2021, βάσει τον οποίων το λιμάνι αναμένεται να διαχειριστεί περί τα 920.000 TEUs. Επιπροσθέτως, το λιμάνι εκτιμά ότι η διακίνηση κατά τον Νοέμβριο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020, με τα διαχειρισθέντα φορτία να φτάνουν τα 900.000 TEUs.

Mε βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις, το λιμάνι προβλέπει ότι θα διαχειριστεί συνολικά εντός του 2021 περί τα 10,8 εκατ. TEUs, σημειώνοντας αύξηση στη διακίνηση κατά 17% σε σχέση με το 2020. Πέραν της σημαντικής ετήσιας αύξησης στη διακίνηση, τα 10,8 εκατ. TEUs αποτελούν την καλύτερη επίδοση λιμένα στο δυτικό ημισφαίριο, ενώ σηματοδοτούν και μια αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2018, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη έως τώρα διακίνηση στο λιμάνι του Λος Άντζελες (9,6 εκατ. TEUs).

Φωτό: Etienne Laurent/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.