Η Euronav στρέφεται στα μείγματα βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για τη μείωση...

Η Euronav στρέφεται στα μείγματα βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για τη μείωση των εκπομπών του στόλου της

216
Η Euronav στρέφεται στα μείγματα βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για τη μείωση των εκπομπών του στόλου της

H ναυτιλιακή εταιρεία Euronav ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή ενός βιοκαυσίμου B30 στο Suezmax δεξαμενόπλοιο «Statia». Συγκεκριμένα, η εταιρεία προμήθευσε το χωρητικότητας 150.205 dwt δεξαμενόπλοιο με 1.502 MT από ένα μείγμα biodiesel B30, το οποίο παρήχθη από την BP και αποτελείται κατά 30% από βιοκαύσιμο ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα και κατά 70% από συμβατικό VLSFO.

Ο ανεφοδιασμός του πλοίου έγινε στο λιμάνι του Ρότερνταμ, όπου, στο πλαίσιο του Incentive Scheme for Climate-Friendly Shipping, παρέχονται από την κυβέρνηση κίνητρα για την οικονομικά αποδοτική ανάμειξη βιοκαυσίμων, με στόχο την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών καυσίμων.

Το δεξαμενόπλοιο «Statia» κατανάλωσε δοκιμαστικά τον Σεπτέμβριο περίπου 360 MT από το μείγμα βιοκαυσίμου B30 για μια περίοδο δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ανγκόλα. Η δοκιμή του μείγματος ήταν επιτυχής και δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στις λειτουργίες του πλοίου ή τυχόν δυσλειτουργίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας βλάβης. Ως εκ τούτου, το πλοίο χρησιμοποιεί την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος βιοκαυσίμου B30 ως μοναδικό καύσιμο τόσο για την κύρια μηχανή του όσο και για τις ηλεκτρομηχανές του στο τωρινό του ταξίδι από τη Χιλή προς τη Βραζιλία.

Η δοκιμή του εν λόγω βιοκαυσίμου αποτελεί μία ακόμα ενέργεια της Euronav που στοχεύει στην υποστήριξη των προσπαθειών απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία συμφώνησε να συμμετάσχει σε ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης (JDP) μαζί με τη Hyundai Heavy Industries (HHI) και τους νηογνώμονες Lloyd’s Register και DNV, το οποίο αφορά την ανάπτυξη δεξαμενόπλοιων κατανάλωσης αμμωνίας.

Φωτό: Euronav

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.