Liner ναυτιλία: Μακρύς ο δρόμος προς την κανονικότητα

Liner ναυτιλία: Μακρύς ο δρόμος προς την κανονικότητα

89
Liner ναυτιλία: Μακρύς ο δρόμος προς την κανονικότητα

Tα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία τακτικών γραμμών και σχετίζονται με την πανδημία εντάθηκαν και το γ΄ τρίμηνο, ενώ δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, σημειώνει σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο CEO της Hapag-Lloyd.

H λιμενική συμφόρηση και η εκτόξευση των ναύλων, ως απόρροια του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης χωρητικότητας, θα συνεχίσουν έως τουλάχιστον το τέλος του 2021 και το α΄ τρίμηνο του 2022, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters ο κ. Rolf Habben Jansen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, ο διακινούμενος όγκος εμπορευματοκιβωτίων της Hapag-Lloyd το 2021 θα καταγράψει μια μικρή αύξηση, μετά την αύξηση 4% που σημειώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των παραγγελιών πλοίων που έχει τοποθετήσει η Hapag-Lloyd προκειμένου να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση, πρόσφατα προέβη και στην παραγγελία 75.000 εμπορευματοκιβωτίων, με εκτιμώμενη παραλαβή το δ΄ τρίμηνο.

Ο κ. Jansen σχολίασε επίσης την πρόσφατη εξαγορά του 30% των μετοχών σε τερματικό του λιμένα JadeWeserPort στο Wilhelmshaven καθώς και την εξαγορά του 50% των μετοχών στον σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό του λιμένα. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ανέφερε ότι το 85-90% του διακινούμενου όγκου εμπορευματοκιβωτίων θα διατηρηθεί στο λιμάνι του Αμβούργου μετά τη συναλλαγή, απαντώντας ουσιαστικά σε ανησυχίες που εκφράστηκαν για απώλειες στους διακινούμενους όγκους φορτίων από και προς το λιμάνι του Αμβούργου.

Ο κ. Jansen ανέφερε, τέλος, ότι οι συγκεκριμένες εξαγορές έχουν ως στόχο την προσέλκυση περισσότερων φορτίων στα γερμανικά λιμάνια και ενώ ο ανταγωνισμός με τα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ εντείνεται.

Φωτό: Nic Bothma/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.