Ατέρμονη η «χρυσή εποχή» των containerships

Ατέρμονη η «χρυσή εποχή» των containerships

282
Ατέρμονη η «χρυσή εποχή» των containerships

Εξαιρετικά σημάδια συνεχίζει να παρουσιάζει η αγορά των containerships, όπως αναφέρει ο ναυλομεσιτικός οίκος Clarksons σε μηνιαία έκθεσή του. Βάσει της έκθεσης, οι ναύλοι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ η συμφόρηση που επικρατεί κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων σε συνάρτηση με την ισχυρή ζήτηση αποτελούν οιωνό επί της παράτασης της εξαίρετης ναυλαγοράς για αρκετό καιρό ακόμα.

Ειδικότερα, η συμφόρηση στους λιμένες βρίσκεται σε «τρομακτικά» επίπεδα τους τελευταίους δύο μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λιμένες Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, που έχουν σπάσει διαδοχικά ρεκόρ συμφόρησης. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η Clarksons, τον Αύγουστο του 2021, το 36% της μεταφορικής ικανότητας του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρισκόταν «κολλημένο» σε λιμάνια, ιδίως στην Κίνα και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο όγκος containers που μεταφέρθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου σημείωσε αύξηση 12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (6% σε σύγκριση με το 2019). Σε γενικότερο πλαίσιο, οι τωρινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 6,2% της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το 2021 (6,7% σε TEU-miles) και για περίπου 3% το 2022.

Οι εκτιμήσεις αυτές δύνανται να επιτρέψουν στη ναυλαγορά να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα και υπό την επικείμενη αύξηση της προσφοράς. Υπενθυμίζεται πως η μεταφορική ικανότητα του στόλου, σε όρους TEU, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2021 και 3,1% το 2022.

Ακόμη, ρεκόρ έχουν καταρρίψει οι ιδιαίτερα αυξημένες αγοραπωλησίες το 2021. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν θέσει νέο ετήσιο ρεκόρ, με τα πλοία που έχουν αλλάξει χέρια να ξεπερνούν σε μεταφορική ικανότητα το 1 εκατ. TEUs. Ταυτόχρονα, οι τιμές των containerships στη second-hand αγορά επιμένουν σε ανοδική ρότα.

Τέλος, ενώ βραχυπρόθεσμα οι οιωνοί της ναυλαγοράς των containerships είναι θετικοί, οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις από το 2023 και έπειτα είναι λιγότερο ευοίωνες, βάσει της Clarksons. Άλλωστε, οι παραγγελίες-μαμούθ που καταγράφηκαν μέσα στο 2021 θα οδηγήσουν τη μεταφορική ικανότητα του στόλου σε αύξηση της τάξεως του 5-7%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.