Σε υψηλό δεκαεπτά μηνών η παραγωγή μαύρου χρυσού του OPEC

Σε υψηλό δεκαεπτά μηνών η παραγωγή μαύρου χρυσού του OPEC

103
Σε υψηλό δεκαεπτά μηνών η παραγωγή μαύρου χρυσού του OPEC

Υψηλό δεκαεπτά μηνών κατέγραψε η παραγωγή πετρελαίου του OPEC τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Πέραν των αυξήσεων που κατέγραψαν οι παραδοσιακά «μεγάλοι παίκτες» του OPEC, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε και η ανάκαμψη της παραγωγής της Νιγηρίας, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε καταγράψει απώλειες.

Ειδικότερα, η παραγωγή του OPEC τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε περίπου 27,31 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αυξημένη κατά 420.000 βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τα επίπεδα του Αυγούστου. Σημειώνεται πως η παραγωγή του OPEC καταγράφει αυξήσεις κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2020 και έπειτα, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως ο OPEC+ επαναφέρει σταδιακά την προσφορά πετρελαίου του στα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο η αδυναμία κάποιων μελών να προβούν στη μηνιαία αύξηση που τους αντιστοιχεί έχει υποστηρίξει τις τιμές πετρελαίου. Ενδεικτικά, το πετρέλαιο τελεί υπό διαπραγμάτευση περίπου στα $80 ανά βαρέλι, φλερτάροντας με υψηλά τριετίας.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή επιμέρους χωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε εκείνη της Νιγηρίας, ίση με 170.000 βαρέλια ανά ημέρα. Ωστόσο, η παραγωγή της Νιγηρίας παραμένει κατά 100.000 βαρέλια μικρότερη από εκείνη που έχει θέσει ως στόχο ο OPEC για την αφρικανική χώρα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγική αύξηση έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία, ενώ Κουβέιτ, ΗΑΕ και Αλγερία σημείωσαν μικρότερες αυξήσεις. Παράλληλα, η παραγωγή έμεινε στάσιμη ή μειώθηκε σε Αγκόλα, Κονγκό, Γκαμπόν και Ισημερινή Γουινέα, βάσει έρευνας του Reuters.

Επιπλέον, θετικές είναι οι ενδείξεις στο Ιράν, του οποίου οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2020, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, κατεγράφη και μικρή αύξηση της παραγωγής του, ενώ η περαιτέρω αύξηση εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (2015). Επί του παρόντος, οι όποιες συζητήσεις έχουν παγώσει.

Τέλος, σε παρόμοιο μήκος κύματος με το Ιράν κινήθηκαν Λιβύη και Βενεζουέλα, με τα δύο κράτη να σημειώνουν μικρή άνοδο της παραγωγής τους. Ακόμη, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου αναμένεται να συναντηθεί ο OPEC+, προκειμένου να αναθεωρήσει την πολιτική του για την προσφορά πετρελαίου, την οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα διατηρήσει ως έχει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.