Ενέργεια: Η μακροχρόνια συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας και οι αντιδράσεις της Ουκρανίας

Ενέργεια: Η μακροχρόνια συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας και οι αντιδράσεις της Ουκρανίας

108
Ενέργεια: Η μακροχρόνια συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας και οι αντιδράσεις της Ουκρανίας

Νέα μακροχρόνια συμφωνία με επίκεντρο την ενέργεια υπέγραψαν Ρωσία και Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller και υψηλόβαθμων στελεχών της ουγγρικής MVM στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είχε ενημερώσει ότι η συμφωνία με τη ρωσική πλευρά θα έχει διάρκεια 15 ετών, περιλαμβάνοντας μια ρήτρα για τροποποίηση των ποσοτήτων που θα αγοράζει η Ουγγαρία μετά το πέρας δέκα ετών. Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό, η Gazprom θα στέλνει ετησίως 4,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην Ουγγαρία: 3,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου μέσω Σερβίας και 1 δισ. μέσω Αυστρίας.

Η συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας πυροδότησε τις αντιδράσεις του Κιέβου. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέβαλε τη συνάντηση της Κοινής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία Ουκρανίας-Ουγγαρίας λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουγγαρίας.

«Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από την απόφαση της Ουγγαρίας να υπογράψει στη Βουδαπέστη μακροχρόνια συμφωνία με την Gazprom», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Κίεβο κάνει λόγο για μια μη βιώσιμη απόφαση της Ουγγαρίας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, η οποία κινείται ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αρχές της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας της 6ης Δεκεμβρίου 1991.

Για την Ουγγαρία, είναι περισσότερο οικονομικά επωφελές να παραλαμβάνει φυσικό αέριο από το εκτεταμένο δίκτυο της Ουκρανίας, καταλήγει η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.