Η πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών λιμανιών

Η πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών λιμανιών

147
Η πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών λιμανιών

Στις 28 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (European Seaports Organization ‒ ESPO) παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ESPO Regatta 2021, τα βασικά στοιχεία του Πράσινου Οδηγού 2021 (Green Guide 2021), ο οποίος αποτελεί ένα εγχειρίδιο που προωθεί ένα πράσινο μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Ο Πράσινος Οδηγός 2021 του ΕSPO παρέχει στους λιμένες της Ευρώπης εργαλεία αλλά και συγκεκριμένες οδηγίες για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών, ενώ αποτελεί και μια απάντηση στις κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο λιμενικός τομέας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδηγός προτάσσει ένα όραμα προς ένα πράσινο μέλλον για τη λιμενική βιομηχανία, ενώ παράλληλα παρακινεί τους λιμένες να επιτύχουν τους αυξημένους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πράσινος Οδηγός 2021 βασίζεται σε προγενέστερες εκδόσεις, ωστόσο η παρούσα έκδοση προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Έχει αναπροσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η λιμενική βιομηχανία, αλλά και στις σημερινές περιβαλλοντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμένων. Μάλιστα περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο πλαίσιο ανάπτυξης για τα λιμάνια καθώς και μια σειρά πράσινων εργαλείων, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι λιμενικές αρχές.

Τέλος, ο νέος Πράσινος Οδηγός περιέχει μια επικαιροποιημένη και εκτενή παρουσίαση της νέας ευρωπαϊκής και διεθνούς λιμενικής νομοθεσίας, ενώ για πρώτη φορά συνοδεύεται από μια ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει βέλτιστες πράσινες πρακτικές που υιοθετούνται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μέχρι στιγμής, πάνω από 70 τέτοιες πρακτικές είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ESPO: www.espo.be/practices.

Φωτό: Olga Subach/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.