
Τα Στενά του Γιβραλτάρ αποτελούν σήμα κατατεθέν σημαντικών θαλάσσιων διαδρομών, καθώς συνδέουν τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Επομένως, πλοία τα οποία διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ με προορισμό λιμένες της Ευρώπης ή της Αμερικής τα διασχίζουν καθημερινά. Λόγω αυτού, η ευρύτερη περιοχή καθίσταται ιδανική για τη δοκιμή τεχνολογιών που έχουν ως στόχο τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πλοίων. Έτσι, η EMSA (European Maritime Safety Agency) σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ισπανίας εκκίνησαν, εντός του έτους, ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των εκπομπών θείου στην προαναφερθείσα περιοχή.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι η δοκιμή της αποτελεσματικότητας των drones στη μέτρηση των ρυπογόνων εκπομπών των πλοίων, κυρίως θείου. Ο συγκεκριμένος έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω των συστημάτων RPAS (remotely piloted aircraft systems) της EMSA. Σημειώνεται πως η επιτήρηση θα γίνεται βάσει των ορίων που έχει θέσει η MARPOL (Annex VI), η οποία επιτρέπει έως 0,5% παρουσία οξειδίου του θείου στα καύσιμα των πλοίων.
Επιπλέον, τα συγκεκριμένα drones πραγματοποιούν δύο πτήσεις κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων διενεργούνται κατά μέσο όρο δέκα έλεγχοι. Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, από ένα δείγμα 294 πλοίων, 27 πλοία φαίνεται ότι έχουν παραβεί το ανώτατο όριο θείου στα καύσιμά τους.
Τέλος, σημειώνεται πως αυτά τα δεδομένα δεν υποδεικνύουν άμεση παράβαση, ωστόσο επιτρέπουν στις λιμενικές αρχές να «στοχοποιήσουν» πλοία για ελέγχους.
Φωτό: nordicunmanned.com
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Απώλειες κατέγραψε για έκτη διαδοχική εβδομάδα η ναυλαγορά των containerships, με τις καθοδικές πιέσεις στους spot ναύλους να εντείνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης World Container…
Η επανεκκίνηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι γεγονός, με την Hellenic Seaplanes να συνεχίζει τις πτήσεις της. Μετά την επιτυχημένη προσθαλάσσωση υδροπλάνου στο…
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρωτοστατούν στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που αυτή ενέχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.421…
H Αρχή του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK ETS), με απάντησή της στις διαβουλεύσεις της βιομηχανίας για την επέκταση του UK ETS…
Νέες κινήσεις στη «σκακιέρα» της ενέργειας προανήγγειλε η Τουρκία, η οποία καλοβλέπει την επίτευξη νέας συμφωνίας με το Ιράκ για έναν αγωγό πετρελαίου ανάμεσα…
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν…
Η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία τύπου…
Εν μέσω συθέμελων μεταβολών στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου, η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα στον βωξίτη και στο σιδηρομετάλλευμα υψηλής ποιότητας φαίνεται…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ