Το πρώτο παγκοσμίως «πράσινο» υποβρύχιο

Το πρώτο παγκοσμίως «πράσινο» υποβρύχιο

95
Το πρώτο παγκοσμίως «πράσινο» υποβρύχιο

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του London International Shipping Week, τους νικητές του διαγωνισμού «Clean Maritime Demonstration» ‒στον οποίο συμμετείχαν καινοτόμα προγράμματα ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών‒ οι οποίοι θα μοιραστούν μια χρηματοδότηση ύψους 23 εκατ. λιρών.

Ο εν λόγω διαγωνισμός προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει εμπορικά πλοία μηδενικών εκπομπών έως το 2025, δημιουργώντας έτσι εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε ολόκληρη τη χώρα και καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της πράσινης ναυτιλίας.

Ανάμεσα στους νικητές του διαγωνισμού βρίσκεται και ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πρώτου «πράσινου» υποβρυχίου, το οποίο θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από πράσινο υδρογόνο. Η ανάπτυξη ενός στόλου από πλήρως αυτοματοποιημένα «πράσινα» υποβρύχια θα μπορούσε να συμβάλει στον καθαρισμό των ωκεανών από την τοξική ρύπανση, χρησιμοποιώντας τα για τη συλλογή μικροπλαστικών στην πιλοτική διαδρομή μεταξύ Γλασκώβης και Μπέλφαστ, ενώ, μεταφέροντας φορτία, ο εν λόγω στόλος θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντική μείωση εκπομπών CO2.

Ένα ακόμα πρόγραμμα, το οποίο συγκαταλέγεται στη νικητήρια λίστα, αφορά την ανάπτυξη ενός πλήρως ηλεκτρικού σημείου φόρτισης σκαφών, το οποίο θα συνδέεται σε μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να φορτίζει σκάφη χρησιμοποιώντας ενέργεια η οποία θα παράγεται από την ανεμογεννήτρια, προσφέροντας δυνητική εξοικονόμηση έως και 131.100 τόνων εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) ετησίως, ενώ η διαδικασία της φόρτισης θα γίνεται ημιαυτόματα, που σημαίνει ότι το σκάφος θα μπορεί να προσδένει στο σημείο φόρτισης, να συνδέεται με αυτό, να φορτίζει και στη συνέχεια να αναχωρεί με τη συμβολή μόνο του πληρώματός του.

Φωτό: www.oceanways.co

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.