Έκρηξη ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα: Οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον διάπλου πλοίων στα...

Έκρηξη ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα: Οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον διάπλου πλοίων στα Κανάρια Νησιά

297
Έκρηξη ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα: Οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν τον διάπλου πλοίων στα Κανάρια Νησιά

Η πρώτη έκρηξη ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά εδώ και 50 χρόνια ανάγκασε περίπου 5.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, ανάμεσά τους και 500 τουρίστες, και κατέστρεψε περίπου 100 σπίτια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, που βρίσκεται στο νησί Λα Πάλμα και το οποίο εξερράγη την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, εκτόξευσε λάβα σε ύψος εκατοντάδων μέτρων ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω μιας αραιοκατοικημένης περιοχής του νησιού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων Άνχελ Βίκτορ Τόρες, δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

«Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας», επεσήμανε.

«Η λάβα αναμένεται να φθάσει στη θάλασσα γύρω στις 8 το βράδυ τοπική ώρα», δήλωσε επιπλέον ο πρόεδρος της περιφέρειας Άνχελ Βίκτορ Τόρες στις 20 Σεπτεμβρίου, «ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικά αέρια και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα».

«Παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με επικεφαλής της περιοχής, ηφαιστειολόγους και αξιωματούχους της αρχής πολιτικής προστασίας.

Τέλος, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε  ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα. Ακόμη, ενόψει του ενδεχομένου μείωσης της ορατότητας, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στο νερό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Miguel Calero/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.