Μονόδρομος η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισαγωγών σόγιας για την Κίνα;

Μονόδρομος η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισαγωγών σόγιας για την Κίνα;

44
Μονόδρομος η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εισαγωγών σόγιας για την Κίνα;

Στον απόηχο του τυφώνα Άιντα, που έπληξε μεταξύ άλλων και το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης, σημαντικό κόμβο εξαγωγών σιτηρών, επί του παρόντος οι εξαγωγές σιτηρών από το US Gulf εμφανίζονται νωχελικές, όπως αναφέρει το S&P Platts.

Ειδικότερα, o λιμένας υπολειτουργεί, ενώ πολλές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί εντός του λιμένα αναμένουν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το S&P Platts, η παρούσα κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους εμπόρους σόγιας της Κίνας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα φορτία σόγιας για αποστολή από τον US Gulf, με παράδοση τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, η στροφή των εισαγωγέων σε Βραζιλία και Αργεντινή στην παροχή φορτίων δεν αναμένεται να αποφέρει καρπούς, καθώς τα εναπομείναντα φορτία των χωρών της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται πως η εποχή εξαγωγών σόγιας των ΗΠΑ συνήθως ξεκινά τον Οκτώβριο, με πάνω από το 60% της ζήτησης να προέρχεται από την Κίνα και να αποστέλλεται από λιμένες του US Gulf.

Τέλος, βάσει δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας στις 2 Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές των ΗΠΑ, από τις αρχές του έτους, ήταν λιγότερες κατά 8,35 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2020, ενώ μόλις 9,82 εκατ. τόνοι απεστάλησαν στην Κίνα. Υπενθυμίζεται πως, την υπό εξέταση περίοδο, το 2020, 15,47 εκατ. τόνοι είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Φωτό: Ηederson Alves/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.