Αλίκη Περρωτή: Η εθνική ευεργέτρια με την πολυετή προσφορά

Αλίκη Περρωτή: Η εθνική ευεργέτρια με την πολυετή προσφορά

2062
Αλίκη Περρωτή: Η εθνική ευεργέτρια με την πολυετή προσφορά
Η Αλίκη Περρωτή κατά τη διάρκεια καθέλκυσης πλοίου της Konkar

Τα Bραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονέμεται στην Αλίκη Περρωτή.

Η Αλίκη Περρωτή είναι εθνική ευεργέτρια με πολυετή και πολυσχιδή προσφορά για τη βελτίωση των υποδομών υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού της χώρας μας.

Είναι κόρη του Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου, σημαντικότατου επιχειρηματία στον χώρο των κατασκευών με καταγωγή από την Αρκαδία και κέντρο επιχειρήσεων την Πάτρα. Ο Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος υπήρξε σημαίνουσα προσωπικότητα για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύοντας την Konkar, θα δραστηριοποιούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία και στο ναυτιλιακό επιχειρείν σε διεθνές επίπεδο. Η μνήμη του ευπατρίδη πατέρα της είναι που θα ενέπνεε την Αλίκη Περρωτή να συνεχίσει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής να επιτελεί έργα γενναιοδωρίας και ανιδιοτέλειας.

Η Αλίκη Περρωτή, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ξεκίνησε την κοινωνική της δράση τη δεκαετία του 1950 προσφέροντας για πολλά χρόνια εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η υποστήριξη των αναγκών της νέας γενιάς ειδικά σε θέματα προάσπισης της υγείας και της εκπαίδευσής της αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα βασικά θεμέλια της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής υπογράμμισαν εμφατικά πολλά από αυτά τα έργα ευποιΐας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην εγκαθίδρυση του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου στη Νέα Ιωνία την δεκαετία του 1980, το οποίο έλαβε τα ονόματα των γονιών της Αλίκης Περρωτή, Μαρούλας και Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου. Το νοσοκομείο, το οποίο εξοπλίστηκε με τον πιο σύγχρονο και προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό αποτέλεσε φάρο περίθαλψης σε μια από τις περιοχές της Αθήνας χωρίς σημαντικές και κυρίως σύγχρονες υποδομές υγείας. Σε αναγνώριση της διαχρονικής αρωγής της Αλίκης Περρωτή, η οδός που περνάει μπροστά από το Κωνσταντοπούλειο, έχει μετονομαστεί σε οδός «Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου», εις μνήμην του πατέρα της.

Βασικό κεφάλαιο για την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας αποτέλεσε η ίδρυση και χρηματοδότηση του Perrotis College στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, στην μνήμη του αείμνηστου συζύγου της Δημήτρη Περρωτή, σπουδαίου επιχειρηματία και εφοπλιστή. Η συνεχής και αδιάλειπτη προσφορά της, επέτρεψε την κατασκευή και ανακαίνιση χώρων Σπουδαστικής Εστίας, Εκπαιδευτικού κέντρου και φυσικά της υπερσύγχρονης Βιβλιοθήκης Αλίκης και Δημητρίου Περρωτή.

Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες της Αλίκης Περρωτή είχαν ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση της ΜΕΘ (Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) και του ΤΕΠ (Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών) του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη αρωγός για την ανακαίνιση της νοσηλευτικής πτέρυγας του χειρουργικού τομέα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, η πτέρυγα 4Ν μετονομάστηκε σε πτέρυγα «Αλίκη Περρωτή». Σημαντική είναι και η προσφορά της προς το ΓΕΣ, καθώς πρόσφατα εγκαινίασε δύο αίθουσες ενημερώσεως στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ δεν πρέπει να λησμονηθούν οι αφανείς της ευεργεσίες οι οποίες έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους έχοντες ανάγκη.

Η κ. Θεοδώρα Βαλεντή, εγγονή της κ. Αλίκης  Περρωτή, παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ.  Ιωάννη Σταματόπουλο, Αντιπρόεδρο ΔΣ της Onex Shipyards &  Technologies Group
Η κ. Θεοδώρα Βαλεντή, εγγονή της κ. Αλίκης Περρωτή, παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ. Ιωάννη Σταματόπουλο, Αντιπρόεδρο ΔΣ της Onex Shipyards & Technologies Group

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν ομόφωνα τον ρόλο της Αλίκης Περρωτή ως μιας ευεργέτιδος με διεθνή εμβέλεια και σεμνή παρουσία. Η χαμηλών τόνων, μακροχρόνια και συνεχής προσφορά της αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο ευεργεσίας.

Κάποιες φορές λένε ότι οι πράξεις μιλούν από μόνες τους. Στην περίπτωση της Αλίκης Περρωτή, οι πράξεις της αντηχούν μια συνεχή ανησυχία για προσφορά και ευεργεσία των συνανθρώπων της. Η ελληνική κοινωνία είναι ευγνωμονούσα για την πίστη της στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αλίκη Περρωτή, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός Βραβείου:

202107191510140260

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.