Søren Skou: Οριστικό τέλος στα πλοία ορυκτών καυσίμων, η πρόταση προς τον...

Søren Skou: Οριστικό τέλος στα πλοία ορυκτών καυσίμων, η πρόταση προς τον ΙΜΟ

296
Søren Skou: Οριστικό τέλος στα πλοία ορυκτών καυσίμων, η πρόταση προς τον ΙΜΟ

Σε ανάρτησή του στο Linkedin, ο Søren Skou, CEO της A.P. Moller-Maersk, προέβη σε προτάσεις όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αρχικά ο κ. Skou υπογραμμίζει ότι, καθώς η ΕΕ προτείνει το τέλος της κατασκευής αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο ΙΜΟ και με τα πλοία ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, o επικεφαλής ενός εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών ομίλων του κόσμου σημειώνει ότι η επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου για τον άνθρακα και το οριστικό τέλος της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων θα δώσουν στο ναυτιλιακό οικοσύστημα (ναυπηγεία, προμηθευτές καυσίμων κ.ά.) την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η ναυτιλία τού αύριο. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Skou επισημαίνει πως οι εν λόγω προτάσεις θα επηρεάσουν τα πλοία που θα ναυπηγηθούν στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ο φόρος άνθρακα δύναται να γεφυρώσει τη διαφορά τιμής μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και των ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα καυσίμων του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ο κ. Søren Skou, ο Energy Efficiency Design Index (EEDI) του IMO μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό προκειμένου να επέλθει το τέλος των πλοίων καύσης ορυκτών καυσίμων.

Φωτό: Divyakant Solanki/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.