Ιωάννα Προκοπίου: Η δυναμική Ελληνίδα των διεθνών fora

Ιωάννα Προκοπίου: Η δυναμική Ελληνίδα των διεθνών fora

2781
Ιωάννα Προκοπίου: Η δυναμική Ελληνίδα των διεθνών fora
Η Ιωάννα Προκοπίου ανάμεσα στον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου και στην αδερφή της Ελίζα Προκοπίου, κατά την παραλαβή τριών LNG Carriers από την Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering

Τα Bραβεία «Ευκράντη» που διοργανώνουν κάθε χρόνο τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη, απονεμήθηκαν για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Η σεμνή τελετή απονομής έλαβε χώρα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Το Βραβείο Ευκράντη 2020 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στην Ιωάννα Προκοπίου.

Η Ιωάννα Προκοπίου είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Bath της Αγγλίας και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Ναυτιλία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Ο πατέρας της, Γιώργος Προκοπίου, αποτελεί μία εκ των εμβληματικότερων μορφών του ελληνικού εφοπλισμού. Η δυναμική παρουσία του στο διεθνές ναυτιλιακό και επιχειρηματικό στερέωμα υπήρξαν στοιχεία έμπνευσης για την πορεία της κόρης του Ιωάννας.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2003 σε διάφορα τμήματα της Dynacom Tankers Management και της Dynagas Ltd. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε επικεφαλής των τμημάτων S&P and Projects των εταιρειών αυτών.

Η Ιωάννα Προκοπίου αποτελεί ένα από τα επιφανέστερα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, καθώς συμμετέχει σε καίριες θέσεις συλλογικής εκπροσώπησής της. Διατελεί εδώ και πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και από το 2019 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Cyprus Union of Shipowners. Από το 2021 είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος του North of England P&I Club και είναι μέλος του Εxecutive Committee και του Board της BIMCO.

Από το 2021 διατελεί επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Απανθρακοποίησης του ιταλικού νηογνώμονα RINA, o οποίος θεσπίστηκε για να στηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2, όπως αυτοί καθορίστηκαν από τον ΙΜΟ.

H κ. Ιωάννα Προκοπίου παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Business Development Manager (Greece) του νηολογίου Isle of Man
H κ. Ιωάννα Προκοπίου παραλαμβάνει το αγαλματίδιο «Ευκράντη» από τον κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Business Development Manager (Greece) του νηολογίου Isle of Man

Η Ιωάννα Προκοπίου διέγνωσε εγκαίρως τη βαρύνουσα σημασία της επαφής με τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (NGOs) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε στενές επαφές με αυτές και είναι σε συχνή επικοινωνία μαζί τους. Αυτό βοήθησε στην κατανόηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας και στη συναντίληψη σε καίρια θέματα που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιωάννα Προκοπίου, γνωρίζοντας ότι η εκπροσώπηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική προσφορά προς την κοινωνία, συνεπικουρεί με τον ρόλο της, από το 2019, στη συμβουλευτική επιτροπή της ελληνικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΔΕΣΜΟΣ, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που από το 2016 προσφέρει απλόχερα στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της ελληνικής πλοιοκτησίας.

Με καλά τεκμηριωμένο και καθαρό δημόσιο λόγο, η Ιωάννα Προκοπίου έχει αναδείξει επιτυχώς θέματα που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία με γνώμονα την «πράσινη» μετάβαση. Με την πολυδιάστατη και δυναμική δράση της σε διεθνείς επιτροπές και fora, έχει αναδείξει τη σημασία ενός εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στα μέλη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη είδαν στο πρόσωπο της Ιωάννας Προκοπίου ένα αξιέπαινο, νέο ‒και πολλά υποσχόμενο‒ μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας. Ανέδειξαν την ανιδιοτελή συμμετοχή της ως αιρετού μέλους σε θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης της πλοιοκτησίας και ως δραστήριας επιχειρηματία σε fora και πρωτοβουλίες. Οι δράσεις αυτές της Ιωάννας Προκοπίου, που αφορούν το μέλλον της Ναυτιλίας των Ελλήνων, θεωρήθηκαν καινοτόμες, δημιουργικές και σύμφωνες με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τόσο της σύγχρονης ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και της κοινωνίας που αυτή υπηρετεί.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ιωάννα Προκοπίου, αλλά και τα Βραβεία Ευκράντη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χορηγός Βραβείου:

202007241245188029

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.