Ιαπωνικές «ματιές» στο Βόρειο Πέρασμα

Ιαπωνικές «ματιές» στο Βόρειο Πέρασμα

90
Ιαπωνικές «ματιές» στο Βόρειο Πέρασμα

H Mitsui O.S.K. Lines (MOL) υπέγραψε πρόσφατα επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) με τη ρωσική κρατική εταιρεία leasing GTLK για την απόκτηση του 49% των ιδιοκτητριών εταιρειών δύο πλωτών μονάδων αποθήκευσης LNG (Floating Storage Unit ‒ FSU).

Επί του παρόντος, οι δύο εταιρείες ανήκουν αποκλειστικά στην GTLK και παρέχουν υπηρεσίες μεταφόρτωσης LNG σε projects σε Kamchatka και Murmansk. Οι δύο εταιρείες ιδιοκτήτριες των FSU νωρίτερα είχαν υπογράψει συμφωνίες ναύλωσης bareboat με τις Arctic Transshipment LLC και TotalEnergies S.E., οι οποίες θα παράσχουν υπηρεσίες μεταφόρτωσης LNG για project της Novatek.

Οι δύο πλωτές μονάδες, οι οποίες κατασκευάζονται από τα ιαπωνικά ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., θεωρούνται οι μεγαλύτερες στον κόσμο, καθώς διαθέτουν αποθηκευτική δυναμικότητα 360.000 κ.μ., και θα εγκατασταθούν στο Bechevinskaya Bay στη χερσόνησο Kamchatka και στο Ura Bay στη χερσόνησο Murmansk.

Στην ανακοίνωσή της η MOL αναφέρει ότι η μεταφορά LNG μέσω του Βόρειου Περάσματος και η μεταφόρτωσή του σε Kamchatka και Murmansk θα μειώσει τα κόστη μεταφοράς και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα η εξασφάλιση φορτίων σε μια περιοχή με υψηλή κατανάλωση LNG αναμένεται να αυξήσει την αξιοπιστία και την ασφάλεια σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής. «Η σταθερή πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους της περιοχής της ρωσικής Αρκτικής θα συμβάλει σε σταθερή ενεργειακή προσφορά για την Ιαπωνία», τονίζεται τέλος στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.