Πώς το μεγαλύτερο πετρελαϊκό project της Αφρικής αλλάζει τις ισορροπίες στα δεξαμενόπλοια

Πώς το μεγαλύτερο πετρελαϊκό project της Αφρικής αλλάζει τις ισορροπίες στα δεξαμενόπλοια

515
Πώς το μεγαλύτερο πετρελαϊκό project της Αφρικής αλλάζει τις ισορροπίες στα δεξαμενόπλοια

H Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νιγηρίας, αναμένεται να προμηθεύει με 300.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα το διυλιστήριο Dangote, παραγωγικής δυναμικότητας 650.000 βαρελιών/ημέρα, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Το εν λόγω διυλιστήριο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο της Αφρικής.

Στόχος είναι η ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς καυσίμων, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο Mallam Mele Kyari, Managing Director του νιγηριανού ομίλου. Λίγες εβδομάδες πριν, η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας είχε εγκρίνει πρόταση της NNPC για την εξαγορά του 20% του Dangote project.

Επί του παρόντος, η Νιγηρία εξάγει σχεδόν όλο το πετρέλαιο που παράγει, ενώ τόσο η έλλειψη επενδύσεων στον εγχώριο πετρελαϊκό κλάδο όσο και οι μειώσεις της παραγωγής από τον OPEC+ έχουν οδηγήσει σε σταδιακή μείωση της νιγηριανής παραγωγής μαύρου χρυσού την τελευταία δεκαετία. Κατά τον κ. Kyari, η απευθείας πώληση πετρελαίου στο διυλιστήριο θα μειώσει τα κόστη εισαγωγής και εξαγωγής και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.

Το διυλιστήριο Dangote, το οποίο κατασκευάζεται στη Ζώνη Lekki κοντά στην οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, το Λάγος, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2022, αν και κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής αγοράς, το μεγάλο αυτό εγχείρημα θα αλλάξει τις ισορροπίες στο θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου από και προς τη Δυτική Αφρική και συνεπώς την αγορά των δεξαμενόπλοιων.

Εφόσον επιτευχθεί πλήρης επάρκεια των αναγκών της Νιγηρίας σε διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Dangote, η ζήτηση για θαλάσσιες εισαγωγές θα μειωθεί, με τα Suezmaxes και τα product tankers να επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη.

Φωτό: Fatih Turan/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.