Δεύτερες σκέψεις για τις κινεζικές επενδύσεις στις εξορύξεις του Κονγκό

Δεύτερες σκέψεις για τις κινεζικές επενδύσεις στις εξορύξεις του Κονγκό

70
Δεύτερες σκέψεις για τις κινεζικές επενδύσεις στις εξορύξεις του Κονγκό

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αναμένεται να επαναξιολογήσει τη συμφωνία συνολικού προϋπολογισμού $6 δισ. με Κινέζους επενδυτές για την ανάπτυξη υποδομών για τα μεταλλεύματα.

Όπως τόνισε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, Nicolas Kazadi, η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για επαναξιολόγηση των υπαρχουσών συμβάσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Félix Antoine Tshisekedi, είχε αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση κρίνεται απαραίτητη, καθώς εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο όλες αυτές οι συμφωνίες είναι προς όφελος της χώρας, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό κοβαλτίου στον κόσμο και τον κορυφαίο παραγωγό χαλκού της Αφρικής.

Ο Kazadi ανέφερε επίσης στο Reuters ότι θα επαναξιολογηθούν οι συμφωνίες με τις κινεζικές κρατικές εταιρείες Sinohydro Corp SINOH.UL and China Railway Group, οι οποίες υπεγράφησαν το 2007, για να διασφαλιστεί ότι είναι δίκαιες και αποδοτικές. Επικριτές των συμφωνιών τονίζουν ότι, επί του παρόντος, ελάχιστα έργα υποδομών έχουν υλοποιηθεί, ενώ υπογραμμίζουν την έλλειψη διαφάνειας.

Κατά τον πρόεδρο Kazadi, η επαναξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τους Κινέζους επενδυτές και δεν θα πρέπει να «απειλεί» άλλους δυνητικούς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κινέζοι επενδυτές ελέγχουν το 70% του κλάδου μεταλλευμάτων του Κονγκό, ενώ σημαντικές είναι οι επενδύσεις εταιρειών της Δύσης στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές.

Αναλυτές ερμήνευσαν τις ανακοινώσεις Tshisekedi του περασμένου Μαΐου ως πιέσεις της Δύσης, με τον Κινέζο πρέσβη στο Κονγκό να προειδοποιεί ότι η αφρικανική χώρα «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο μάχης ισχυρών δυνάμεων».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.