Οι κινήσεις-ματ της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Οι κινήσεις-ματ της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

189
Οι κινήσεις-ματ της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Την πρόθεση της Ουκρανίας να αναβιώσει και να ενισχύσει τον στόλο πολεμικών πλοίων προκειμένου η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα Αζόφ να «ξεμπλοκάρουν» και να καταστούν πιο ασφαλείς υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Κίεβο.

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε τον στόλο μας στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ. Έχει ήδη αποφασιστεί η ισχυροποίηση του ουκρανικού στόλου στα επίπεδα προ 30ετίας. Ένας στόλος που δεν θα επιτρέψει ξανά στη Ρωσία να προσαρτήσει παράνομα την ουκρανική χερσόνησο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι χρειάζεται τη συνεργασία όλων των εταίρων στο ζήτημα αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «απευθυνθήκαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και λάβαμε την υποστήριξή του. Απευθυνθήκαμε στις ΗΠΑ και θα συζητήσω το θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη συνάντησή μας στις 31 Αυγούστου».

Οι σχέσεις των δύο χωρών μόνο καλές δεν είναι και, όπως είναι λογικό, οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ στο Κίεβο για το τέλος της κατοχής της Κριμαίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι περίπου πενήντα χωρών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.