Η συγχώνευση που φέρνει τα πάνω κάτω στον ενεργειακό κλάδο της Αυστραλίας

Η συγχώνευση που φέρνει τα πάνω κάτω στον ενεργειακό κλάδο της Αυστραλίας

209
Η συγχώνευση που φέρνει τα πάνω κάτω στον ενεργειακό κλάδο της Αυστραλίας

Οι Woodside Petroleum Ltd και BHP Group εισήλθαν σε διαδικασίες συγχώνευσης, μέσω της ανταλλαγής μετοχών, με σκοπό τον συνδυασμό των χαρτοφυλακίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε η Woodside στις 17 Αυγούστου. Η συγχώνευση θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία από όσες είναι εισηγμένες στην αυστραλιανή κεφαλαιαγορά (ASX).

Εφόσον η συγχώνευση πραγματοποιηθεί, η συνδυασμένη εταιρεία θα διαθέτει ένα ‒παραγωγικά και γεωγραφικά‒ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Ειδικότερα, η παραγωγή της υπολογίζεται πως θα ανέρχεται στα 200 MMboe και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 46% LNG και από 29% πετρέλαιο. Περίπου το 94% της παραγωγής θα λαμβάνει χώρα στη Δυτική Αυστραλία, στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, στον Κόλπο του Μεξικού και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο (χώρα της Καραϊβικής).

Επιπροσθέτως, στους στόχους της συνδυασμένης εταιρείας θα περιλαμβάνεται και η ενεργειακή μετάβαση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα έχει ως στόχο την ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050, όπως και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών προϊόντων, που θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της αμμωνίας και του υδρογόνου ως καυσίμων, αλλά και τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, μετά το πέρας της συγχώνευσης, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2022, οι μέτοχοι της Woodside θα διατηρήσουν το 52% των μετοχών της, με το υπόλοιπο 48% να διανέμεται στους μετόχους της BHP. H Woodside θα παραμείνει εισηγμένη στο ASX και δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοιγμα σε άλλες κεφαλαιαγορές.

Φωτό: William West/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.